Възраждане позволи на Пеевски да пише конституция

Възраждане позволи на Пеевски да пише конституция

Санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски бе избран за член на парламентарната конституционна комисия, която се очаква да се занимава с конституционната реформа. Това стана с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН, както и поради отказа на „Възраждане“ да участват в гласуването.

Общо с 109 депутати бяха „за“ (64 от ГЕРБ, 11 от ИТН и 34 от ДПС), 67 бяха „против“ (50 от ПП-ДБ, 16 от БСП и един от ГЕРБ), а 8 се въздържаха (ПП-ДБ).

Много особено бе поведението на „Възраждане“. В началото на дебата по предложението депутатът от партията Цончо Ганев призова на няколко пъти ПП-ДБ да подкрепят Пеевски, за да си платят цената за влизането в колаборация с ГЕРБ и ДПС.

След това обаче всички депутати от „Възраждане“ отказаха да вземат участие в гласуването и така Пеевски стана член на комисията. Това практика позволи Пеевски да бъде избран, защото ако срещу предложението бяха гласували 35 от депутатите на Костадинов, гласовете „против“ и „въздържал се“ щяха да са повече от тези „за“.

Искрен Митев от ПП-ДБ каза след гласуването, че предложението е минало, защото „Възраждане“ не е участвало в гласуването, с което реално са подкрепили Пеевски.

Според Тошко Йорданов от ИТН пък ДПС има право да изпрати Пеевски в конституционната комисия, защото това е вътрешно решение на партията.

„Хубаво е да не изпадаме в такива страсти и да гласуваме „за“, за да подкрепим тази смяна. Предлагаме цялата зала да подкрепи тази смяна“, каза той. Десислава Атанасова (ГЕРБ) отговори на Йорданов, като му напомни, че в предишните парламент ИТН е оспорвала номинации на ГЕРБ за членове на парламентарните комисии.

Христо Иванов каза, че конституционната комисия е специално създаден инструмент за предоговаряне на обеществения договор, която е много крехка и трябва да се удържи на максимално експертно ниво.

„Това трябва да го правим заедно. Това включва всички – ДПС, „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“. Избирателите на ДПС бяха отделени от демократичните сили в началото на прехода. Това трябва да се преодолее, но да не предизвиква никакви съмнения. С уважение към правото на всяка ПГ да издига своите предложения аз и моята парламентарна група няма да можем да го подкрепим“, каза Иванов за номинацията на Пеевски.

Радомир Чолаков от ГЕРБ отговори, че персоналният състав не е най-важното за тази комисия, а е важен консенсусът, който може да бъде постигнат.

След гласуването Явор Божанков (ПП-ДБ) взе думата, за да обясни защо е гласувал „против“, но депутатите от „Възраждане“ го наобиколиха с обяснението, че той няма право да взима думата.

Председателят на парламента Росен Желязков даде почивка, а след нея се стигна до ново напрежение и заседанието беше прекратено.

Преди ден с аргумента за заявената от ДПС подкрепа за конституционната реформа знаково Пеевски и лидера на партията Мустафа Карадайъ знаково гласуваха „за“ кабинета „Денков-Габриел“.

„Кабинетът не го подкрепяме като кабинет и състав. Подкрепяме само конституционната реформа. Това ще бъде от нас“, обяви във вторник Пеевски, а междувременно от партията внесоха официалното искане той да стане член на комисията, което скоростно бе включено в дневния ред на парламента още за днес.