Вучич: Не подкрепяме никакви санкции срещу Русия

Вучич: Не подкрепяме никакви санкции срещу Русия

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че смята всички санкции, наложени на Руската федерация за „аморални и безсмислени“. Именно заради това Сърбия не се е присъединила към антируските ограничителни мерки, предаде сръбската телевизия Пинк.

„Ако въведа санкции спрямо Русия, ще получа всякакви награди и ще се превърна в най-добрия демократ. Но е аморално да се въвеждат санкции. А Русия винаги ни е подкрепяла по въпроса за териториалната цялост“, каза по-рано днес Вучич пред медията.

Сръбският президент е казвал и преди, че страната му подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въвежда санкции против Русия. Той също така обяви, че Сърбия прекратява всички военни и полицейски учения с чуждестранните партньори. Той посочи, че Сърбия смята и Русия, и Украйна за братски държави и съжалява за случващото се в Източна Европа, както и че е готова да окаже хуманитарна помощ на Киев.

Вучич каза още, че на предстоящо изложение за ново въоръжение в Белград ще бъдат представени купените от Китай зенитно-ракетни системи HQ-22, които ще бъдат свързани с руските комплекси Панцир C 1 в рамките на националната система за противовъздушна отбрана.

Снимка: БУЛФОТО