Втора европейска страна забранява TIK-TOK

Втора европейска страна забранява TIK-TOK

Белгия се присъедини към списъка на страните, които издадоха заповеди, забраняващи използването на платформата TikTok на правителствени устройства, тъй като опасенията за поверителността и сигурността на приложението нарастват. Първата бе Дания.

Притежаваното от Китай приложение за споделяне на видео ще бъде временно забранено от устройства, притежавани или платени от федералното правителство на Белгия за най-малко шест месеца, според публикация на уебсайта на белгийския премиер, съобщава Евронюз, цитирани от money.bg

Европейският съюз, Съединените щати, Дания и Канада също наскоро издадоха заповеди, забраняващи използването на забранения TikTok.

Експертите се опасяват, че чувствителна информация може да бъде разкрита, когато приложението бъде изтеглено, особено на правителствени устройства.

Платформата за споделяне на видео, която е собственост на китайската компания Bytedance, отдавна твърди, че не споделя данни на потребителите с китайското правителство и че се управлява независимо.

TikTok оспорва обвиненията, че събира повече потребителски данни от други социални медийни компании и нарече забраните „основна дезинформация“, заявявайки, че те са взети без „без обсъждане или доказателства“.

Много страни остават предпазливи по отношение на платформата и нейните връзки с Китай. Западните технологични компании, включително Airbnb, Yahoo и LinkedIn, също напускат Китай или намаляват дейността си там поради строгия закон за поверителност на Пекин, който уточнява как компаниите могат да събират и съхраняват данни.

Ето държавите и регионите, които вече са въвели частични или пълни забрани на приложението.

Институции на ЕС

Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС, трите висши органа на ЕС, наложиха забрани за TikTok на устройства на персонала, позовавайки се на опасения за киберсигурността.

Забраната на Европейския парламент, обявена във вторник, влиза в сила на 20 март. Тя също „настоятелно препоръчва“ на членовете на парламента и служителите да премахнат приложението и от личните си устройства.

Белгия

Миналата седмица Белгия обяви, че забранява TikTok за устройства, притежавани или платени от федералното правителство на Белгия поради притеснения относно киберсигурността, поверителността и дезинформацията за най-малко шест месеца.

Дания

На 6 март Министерството на отбраната на Дания обяви, че ще „забрани използването на приложението в официални звена“ като мярка за киберсигурност.

В изявление министерството каза, че Центърът за киберсигурност на скандинавската страна, който е част от външното разузнаване на Дания е преценил, че има риск от шпионаж.

Министерството каза, че „има сериозни съображения относно сигурността в рамките на министерството на отбраната, съчетани с много ограничена свързана с работата нужда от използване на приложението“ и че служителите „са задължени да деинсталират TikTok на обслужващи телефони и други официални устройства възможно най-скоро, ако сте го инсталирали преди това“.

Съединени щати

Този месец САЩ обявиха, че правителствените агенции имат 30 дни, за да изтрият TikTok от федерални устройства и системи поради опасения за сигурността на данните. Забраната важи само за правителствени устройства, въпреки че някои американски законодатели се застъпват за пълна забрана.

Повече от половината от 50-те американски щата също са забранили приложението за правителствени устройства.

Както ФБР, така и Федералната комисия по комуникациите предупредиха, че ByteDance може да споделя потребителски данни на TikTok с авторитарното правителство на Китай.

Има и опасения относно съдържанието на TikTok и дали то вреди на психичното здраве на тийнейджърите. Изследователи от Центъра за противодействие на дигиталната омраза с нестопанска цел заявиха в доклад през декември, че съдържанието на платформата за хранителни разстройства е натрупало 13,2 милиарда гледания.

Потребители на платформата наводниха социалната медия с публикации, хвалещи свойствата на лекрство за диабет като „чудесен“ хак за отслабване.

Приблизително две трети от тийнейджърите в САЩ използват TikTok, според Pew Research Center.

Канада

След съобщението на САЩ, Канада също обяви, че издадените от правителството устройства не трябва да използват TikTok, заявявайки, че това представлява „неприемлив“ риск за поверителността и сигурността.

Индия

През 2020 г. Индия наложи забрана на TikTok и десетки други китайски приложения, включително приложението за съобщения WeChat, поради опасения за поверителността и сигурността. Забраната дойде малко след като сблъсък между индийски и китайски войски на спорна хималайска граница, който уби 20 индийски войници и рани десетки.

На компаниите беше дадена възможност да отговорят на въпроси относно изискванията за поверителност и сигурност, но забраната стана постоянна през януари 2021 г.

Тайван

През декември 2022 г. Тайван наложи забрана на публичния сектор за използване на TikTok, след като ФБР предупреди, че платформата представлява риск за националната сигурност.

Правителствените устройства, включително мобилни телефони, таблети и настолни компютри, нямат право да използват софтуер, произведен в Китай, който включва приложения като TikTok, неговия китайски еквивалент Douyin или Xiaohongshu, китайско приложение за лайфстайл съдържание.

Пакистан

Пакистанските власти временно забраниха TikTok през октомври 2020 г., позовавайки се на опасения, че приложението популяризира неморално съдържание.

Афганистан

Ръководството на талибаните в Афганистан забрани TikTok и играта PUBG през 2022 г. на основание защита на младежите от „подвеждане“.