ВСС изслушва Сарафов, Тодоров и израелския експерт за да освободи Гешев

ВСС изслушва Сарафов, Тодоров и израелския експерт за да освободи Гешев

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че в понеделник ще насрочи заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, за да се решава по допустимостта по второто искане за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

 

Пред журналисти Зарков каза, че следващия четвъртък е възможно ВСС да обедини двете предложения за прекратяване на мандата на Гешев. По повод подпечатания от него указ за промените в НПК, Зарков заяви, че всичко върви по абсолютно нормалната процедура. Законопроектът беше приет с голямо мнозинство.

Най важните текстове от него бяха приети, а още утре се очаква промените да бъдат обнародвани. При това положение влизат в сила от вторник, допълни той. 

Правосъдният министър е на мнение, че искането на Гешев за тълкуване на текст от Конституцията в КС не спира развитието на процедурата, както и ако главният прокурор атакува приетите промени в НПК и Закона за съдебната власт.

Това, че се атакува един закон, не спира неговото изпълнение, каза още Крум Зарков, цитиран от БТА. Министърът на правосъдието каза, че главният прокурор има право да организира защитата си така, както счита за добре. По повод молбата за отлагане на днешното заседание, Зарков каза, че тя е била несъстоятелна.  

По време на днешния пленум на ВСС стана ясно, че заместникът на Иван Гешев и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров и дежурните следователи, посетили инцидента с главния прокурор на 1 май, ще бъдат изслушани от ВСС. Това гласуваха единодушно членовете на кадровия орган.

Изслушването ще е в рамките на първото производство за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, направено по искане на шестима членове на ВСС. Гешев е направил искания за доказателства по производството срещу него  – сред тях да бъдат приложени заповеди за отпуск и командировка, медийни публикации, становище на Федерация на ционистите у нас и други.

ВСС гласува да изслуша и израелския експерт, който бе на посещение у нас на 1 май и бе заведен на мястото на инцидента.