Връщането на хартиената бюлетина е абсолютна идиотщина

Връщането на хартиената бюлетина е абсолютна идиотщина

В началото на този парламент всички мислеха, че няма да има правителство и всеки гледаше да не излезе така, че той е виновен, за да няма кабинет. Вече обаче се прокрадва усещането, че може и да има правителство с подкрепата на БСП. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV социологът Андрей Райчев.

Според него ГЕРБ постепенно излиза от изолация и вече не е под такава атака.

Относно решението на депутатите да върнат хартиената бюлетина, прието на първо четене, Райчев заяви, че връщането ѝ е „абсолютна идиотщина“.

Това означава гигантска фалшификация по места. Следващите избори, когато и да са те, ще излязат криви. Но тази бюлетина няма да мине, президентът ще наложи вето, прогнозира той.

Неговият колега – социологът Добромир Живков, също смята, че връщането на хартиената бюлетина е лоша идея, тъй като заедно с нея се връщат „тежките пороци и манипулации“.

70% от българите изразиха мнение, че машинният вот е превантивна мярка срещу нарушаването на изборните правила. Някои партии явно искат да се върнем към старите изборни технологии. При следващи избори вносителите, и в частност БСП, ще разберат, че това няма да донесе резултата, който са очаквали. Ниските резултати на БСП не се държат на машинния вот, обясни Живков.

Също като Андрей Райчев, Живков предположи, че вероятността за съставяне на правителство се е увеличила.

Депутатите започват постепенно да сработват механизми на малките договорки, които водят до по-големите. Тези разделения започват да се пропукват, но това не ни дава окончателно основание да кажем, че ще имаме кабинет, тъй като тези разделения ще продължат, каза още той.

По думите му забавянето на мандата е било тактика на ГЕРБ, за да съумее да излезе от изолацията.