Велкова успокои: Няма риск от фалит на държавата

Велкова успокои: Няма риск от фалит на държавата

Министърът на финансите Росица Велкова отрече държавата да е заплашена от фалит. В интервю за БНТ тя отхвърли коментарите, последвали огласения вчера от самата нея доклад с предупреждения за бюджетния дефицит. Всички твърдения, че това означава опасност от фалит Велкова определи като извадени от контекста.

„Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск! Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава, при условие че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%“, обясни Росица Велкова.

Сценариите за евентуален фалит бяха очертани в доклад на МФ до Министерския съвет, за който нямало нагласа да става публичен. В сряда обаче изводите му бяха публикувани от няколко медии и часове по-късно Велкова даде пресконференция, на която обяви, че бюджетният дефицит трябва рязко да се съкрати, защото в противен случай има опасност на международните капиталови пазари да не набере необходимия обем дълг, поради което ще се наложи да търси финансиране от Международния валутен фонд.