Василев предложи ротация за шеф на парламента

Василев предложи ротация за шеф на парламента

В първия работен ден на новото 49-то Народно събрание депутатите отново не се обединяват около конкретна кандидатура за шеф на парламента. Невъзможността да се избере председател на НС на практика спъва цялостната работа на правителството. Преди броени минути народните представители отхвърлиха 2 предложения – на ГЕРБ-СДС (Росен Желязков) и на „Възраждане“ (адв. Петър Петров). 

Заради което Асен Василев от коалицията ПП-ДБ предложи шеф на парламента на ротационен принцип, какъвто похват се използва в развититие по думите му демокрации.

„Ротацията ще гарантира взаимен контрол и възможност да се изпълнят всички законопроекти, очертани от всички партии“, заяви Василев.

„Формално не може да вземем решение в такъв дух. Затова предлагаме на всеки 2 месеца НС да взима решение, с което да редува председателите на правната комисия и на парламента. Това е нестандартно решение, но ние сме в нестандартна ситуация. Това е един възможен изход от кризата, в която току-що влязохме с невъзможността на избор на председател на парламента“, обоснова се той.

След това депутатите излязоха в половинчасова почивка по негово искане.

Василев не поясни подробности за ротацията – на какъв период ще се сменят шредседателите на НС и как ще бъдат избрани те.