Василев изхвърля бюджета на Радев и внася нов

Василев изхвърля бюджета на Радев и внася нов

Спешното изготвяне на бюджет за тази година и приемането му преди лятната ваканция на депутатите е най-спешната задача на новия финансов министър Асен Василев. Това обяви той минути, след като новият кабинет беше гласуван:  

„Един бюджет и две актуализации съм правил до момента, последната актуализация беше приета с 230 (гласа) от 230 присъстващи в парламентарната зала. Смятам, че когато се работи професионално, независимо от партийните различия, всъщност може да се свърши нещо смислено за държавата и всички да намерят причина да подкрепят един смислен бюджет“.

Новият Министерски съвет ще изтегли вече внесения удължителен закон за бюджета и ще внесе нов проект, обясни Василев. Той е убеден, че въпреки краткото време, с което разполага, ще се справи с тази задача и ще успее да спечели подкрепата на останалите парламентарни групи въпреки критиките в зала:  

„Най-важното в момента е да се изтегли законът за бюджета, който беше внесен от служебния кабинет, следващите седмица-две да бъде прегледан с всички министри спрямо програмата, която те са заложили, и да бъде внесен в парламента, така че преди парламентарната ваканция България да има бюджет тази година. С 3% дефицит“. 

 

При свиване на дефицита до три процента държавата ще има по-нисък дълг, заяви по-късно днес новият финансов министър Асен Василев на влизане в министерството. Преди това той обяви, че до две седмици ще е разработена финансовата рамка за тази година. Това означава, че за кратък период от време може да бъде гласувана и в Народното събрание.

Удължителният закон е необходим до приемането на Бюджет 2023, потвърди Василев. 

За пореден път Асен Василев поясни какви са целевите параметри за Бюджет 2023: „Целта е 3% дефицит, без увеличение на данъците“.

На въпрос на БНР дали възнамерява да заложи допълнителен дълг в бюджета отговори: „Трябва да видя разчетите, за да мога да ви отговоря на този въпрос. Имайки предвид, че дефицитът ще намалее спрямо проектобюджета, който сега е предложен, би следвало и размерът на дълга също да намалее значително“.

Запитана какво наследство оставя на новия министър Росица Велкова заяви: „Това, което оставяме – Фискален резерв в размер на 10 милиарда, разработен и внесен в НС удължителен закон и проект на решение, базов бюджет, който е с твърде висок дефицит, но който ще бъде основата, за да може да се преработи“.