Върнаха в гората сирачетата Хуба, Вихър и Горан

Върнаха в гората сирачетата Хуба, Вихър и Горан
Борислав Сандов лично е участвал в събитието

Три бебета мечета бяха намерени миналото лято в Смолянско – Хуба, Вихър и Горан. Мечетата бяха стресирани и без майка – най-вероятно убита от бракониери или от ядосани земеделски производители, чиято реколта е била нападната.

В продължение на почти година животинките сирачета бяха отглеждани в центрове за защита на дивите животни. Вчера, вече пораснали младежи, четириногите бяха пуснати на свобода в гората.
Хубавата новина съобщи лично министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.
„Вчера участвах в едно много вълнуващо събитие. Трите мечета, които през юни миналата година бяха намерени изоставени в Родопите, днес бяха върнати в природата. Новият им дом вече е в Национален парк „Централен Балкан“.
През лятото на 2021 г. мечетата Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екипа на РИОСВ – Смолян стресирани, уплашени и без майка, като за кратко бяха настанени в „Парка за мечки“ в Белица. Няколко месеца след това бяха гледани в гръцкия център „Арктурос“, където има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в естествена среда.
Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат живи и здрави още дълги години.
В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. Продължаваме да работим за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки“, заяви Сандов.