В САЩ: Спират ваксина срещу ковид заради тромбози

В САЩ: Спират ваксина срещу ковид заради тромбози

Здравният регулатор на САЩ заяви в четвъртък, че ограничава употребата на ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson (J&J) за пълнолетни поради риск от рядък синдром на съсирването на кръвта.

Това е пореден неуспех за препарата, който вече беше засенчен от съперниците си, съобщи „Ройтерс“.

J&J, която получи разрешение от САЩ през февруари 2021 г. запълнолетни лица, като може да се прилага в случаите, когато разрешените или одобрени ваксини срещу COVID-19 не са достъпни или ако дадено лице е по-малко склонно да използва другите две ваксини, казаха от Агенцията по храните и лекарствата.

Производителят на ваксините заяви, че е актуализирал информационния лист за ваксината COVID-19 в САЩ, за да предупреди за риска от тромбоза със синдром на тромбоцитопения  – рядко, но потенциално животозастрашаващо състояние.

Използването на инжекцията J&J е слабо в страните с високи доходи, наранено от съобщенията за редки, потенциално смъртоносни кръвни съсиреци, проблеми с производството, включително случайно смесване на съставки от договорен производител, и опасения относно ефикасността.

Производителят на лекарства миналия месец отмени прогнозата си за продажбите на ваксини срещу COVID-19, позовавайки се на пренасищане с доставки.

News.bg припомня, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ през декември препоръчаха на американците да изберат иРНК ваксини от Pfizer или Moderna вместо ваксината на J&J поради редките случаи на съсирване на кръвта.

Около 18,7 милиона американци са получили ваксина J&J срещу COVID-19 в сравнение с 217,5 милиона души, които са получили ваксината Moderna и 340,6 милиона души, които са получили ваксина на Pfizer, според CDC.