Унищожиха най-голямата ферма за канабис в Европа

Унищожиха най-голямата ферма за канабис в Европа

Испанските власти са унищожили 415 000 растения коноп на стойност близо 100 милиона евро в операция за ликвидиране на най-голямата плантация за канабис в Европа, както я определи полицията, предаде Ройтерс.

В изявление на полицейската служба се съобщава, че около 50 тона растителна маса е била открита в склад, където очаквала преработка в канабидиол – вещество, което не е психоактивно и все по-често се използва при лечението на тревожност, безсъние и други заболявания. Плантацията се е намирала в северния селскостопански регион Навара и се е състояла от 11 полета с обща площ 67 хектара.

По информация от министерството на земеделието продажбата и консумацията на канабидиол е законна в Испания и по-голямата част от Европа, но въпреки това испанските закони забраняват отглеждането на растения от рода на канабиса за други цели освен за промишлена употреба, като например за производство на текстил и семена. Отглеждането на канабис за преработка в канабидиол или други производни все още е престъпление.

В резултат от операцията, която е започнала в средата на 2021 г., когато полицията открила едно от полетата, са били арестувани трима души. Испанската полицейска служба съобщи, че собственикът на плантацията първоначално я представил като законна операция за производство на канабис с промишлена цел, но по-късно било разкрито, че той възнамерявал да изнесе голямо количество от продукцията в Италия и Швейцария за преработка в канабидиол.

Снимка: БУЛФОТО