Унгария няма да подкрепи санкции срещу Русия

Унгария няма да подкрепи санкции срещу Русия
Виктор Орбан се радва на голямо доверие в страната си.

Унгария не може да подкрепи новия пакет от санкции на Европейския съюз, който включва ембарго върху вноса на петрол в сегашния му вид. Това заяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“

Орбан каза, че настоящото предложение на Европейската комисия за забрана на вноса на руски петрол би представлявало „атомна бомба“, хвърлена върху унгарската икономика, като добави, че Унгария е готова да преговаря, ако види ново предложение, което да отговаря на унгарските интереси.

Изпълнителната власт на Европейския съюз в сряда предложи най-строгия пакет от санкции досега срещу Москва за нейната война в Украйна, но няколко страни, притеснени от въздействието на прекъсването на вноса на петрол от Русия, застанаха на пътя на споразумението.

Шепа страни от източната част на ЕС са загрижени, че спирането няма да им даде достатъчно време да се адаптират, въпреки че дипломати казаха, че на Унгария и Словакия ще бъде даден срок до края на 2023 г.

Орбан заяви пред държавното радио, че Унгария ще има нужда от 5 години и ще направи огромни инвестиции в своите рафинерии и тръбопроводи, за да може да трансформира сегашната си система, която разчита около 65% на руски петрол.

„Знаем точно от какво се нуждаем, на първо място ни трябват 5 години, за да завършим целия този процес 1-1,5 години не са достатъчни за нищо“, каза Орбан и добави, че Унгария също ще има нужда от огромни инвестиции в рафинерии и корабната система да позволи внос на неруски петрол.

Орбан се усъмни дали е разумно да се правят инвестиции в такъв мащаб за резултат след 4 до 5 години, докато войната в Украйна се случва сега. Той каза, че Унгария чака да види ново предложение от Комисията.

„Не искам да се конфронтирам с ЕС, а да си сътруднича, но това е възможно само ако те вземат предвид нашите интереси“, категоричен е той.