Умуват вдигане на пенсиите заради скъпотията

Умуват вдигане на пенсиите заради скъпотията

Властите обмислят варианти за инфлационна индексация на пенсиите от първи юли, съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.
Индексацията ще трябва да компенсира спирането на COVID добавката, която пенсионерите ще получават до 30 юни.
Увеличение на пенсиите по швейцарското правило няма да компенсира отпадането на COVID добавката. Затова сега управляващите търсят други механизми.

Сред разглежданите възможности са:

– към пенсиите да се добави твърда сума под формата на антиинфлационна добавка;
– пенсиите да се увеличат с процент, равен на сбора на инфлацията и ръста на средноосигурителния доход;
– да се пристъпи към индексация на два етапа – например, по швейцарското правило и последващо осъвременяване;

Кой от вариантите ще избере правителството зависи от изчисленията на специално създадена за целта работна група. Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание. Гьоков обаче е категоричен, че след отпадането на ковид добавките, пенсионерите няма да получават по-малко средства.

„Не, няма да ги изненадаме неприятно. Може да ги изненадаме само приятно. Светът е в криза, не само в България има инфлация. Аз съм съгласен с твърденията, че подобно наливане в пенсиите провокира инфлация, но аз не мога да се съглася, че за да не провокираме инфлацията, трябва да оставим хората гладни.“ – каза Гьоков.

От днес започва изплащането на великденската добавка към пенсиите от 70 лв. Тя ще бъде изплатена на всички пенсионери независимо от размера, който получават.
Половината от пенсионерите у нас – около един милион души разчитат на минимална пенсия, добави социалният министър.

Министерството на труда и социалната политика не приема замразяването на размера на минималната работна заплата, заложено в средносрочната тригодишна рамка, изготвена от министерството на финансите.

„Тази рамка се актуализира на всеки три месеца. Аз съм сигурен, че заложеното там е изчислявано преди войната в Украйна и не е отчетена тежестта на събитията“, каза Георги Гьоков.

Снимка: БУЛФОТО