Украйна може да спечели войната тази година

Украйна може да спечели войната тази година

Украйна може да спечели войната с Русия тази година, при условие че украинците останат единни.

Това заяви президентът Володимир Зеленски, като отхвърли твърденията, че частична победа на Украйна е приемлива.

Краят на войната зависи от силата вътре в Украйна и силата отвън – помощта на партньорите. Не трябва да позволяваме процесите да се забавят, защото това ще проточи войната, каза още Зеленски.

По думите му корупцията – хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от агресията на Русия – няма да бъде толерирана, а тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването ѝ. 

Изявлението на Зеленски беше направено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на руската инвазия, подчертава Ройтерс.

„Искам да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали някакъв пост“, каза Зеленски в традиционното си нощно видеообръщение.

Антикорупционните реформи е едно от ключовите изисквания на ЕС за членството на Украйна, след като миналата година Киев получи статут на кандидат за членство.