Творци с апел за коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ

Творци с апел за коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ

Интелектуалци отправиха апел към проевропейските политически сили, които са спечелили подкрепа от избирателите си и ще излъчат народни представители в 49 Народно събрание, да потърсят формула за общо управление.

Тази формула трябва да се търси в името на няколко основни приоритета, пишат интелектуалците, след което ги изброяват: задълбочаване на интеграцията с ЕС и НАТО, влизане в Шенген и еврозоната и оказване на реална помощ за Украйна.

Сред подписалите апела са певци, музиканти, художници, скулптори, актьори, писатели, журналисти, адвокати, учени, преподаватели. Техният брой постоянно се увеличава.

Апелът започва с позоваване на Васил Левски:

„От Освобождението през 1878 г. модерната българска държава постоянно е изправена пред предизвикателството да брани своята независимост, отстоявайки завета на Апостола: „Да бъдем равни с другите европейски народи!“. Съединението и обявяването на Независимостта, устремът в Балканските войни и Първата световна война, победите и провалите, цялата ни нова история е изкована с волята за европейски облик на България.

Съветската окупация на 9 септември 1944 г. постави страната ни за 45 години под тоталитарна комунистическа власт, но след падането на Берлинската стена България свбодно избра своята съдба. С волята и надеждите, с енергията и неуморните усилия на активната част на обществото, българската десница приобщи страната ни към Европейския съюз и НАТО. Идеалът на няколко поколения строители на нова България се сбъдна в съвременните му политически измерения.

През 2023 г. вярата, че направеният избор е окончателен и гарантиран, е разколебана. Бруталната война, която режимът на Путин води срещу Украйна, е опит за налагане на нов ред и хегемония на Русия в Източна Европа и ясно показва, че широки слоеве на българското общество са подвластни на подплатената с щедри финансови средства руска пета колона, която има за цел да ни отклони от европейския път. Налице е задълбочаваща се политическа криза, както поради липсата на ясно парламентарно мнозинство и ярко политическо лидерство, така и поради разделението в обществото относно войната срещу Украйна. Тази обстановка засилва позициите на чужди на националните ни интереси политически сили.

Без ясна воля на българския парламент, служебните правителства на Румен Радев губят политическия си фокус и поставят под въпрос цивилизационния избор, направен в годините на Прехода.

Убедени сме, че поведението на водещите политически партии трябва да се промени! Защото европейското бъдеще на България е застрашено и трябва да бъде защитено със смелост, решителност и достойнство, както на полето на международната политика, така и в рамките на вътрешния политически дебат. 

В тази ситуация ние, подписалите настоящия апел, призоваваме:

Политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети и безспорен кандидат за премиер, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа криза;

Формираното с тази подкрепа правителство да ускори политиката на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, да защити приемането ни в Шенген и Еврозоната, да предприеме незабавни мерки за оздравяване на съдебната система и интегритет в управлението;

Парламентът и правителството да окажат реална помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия, заедно с приемане на национална инвестиционна програма за ускорено модернизиране на нашите въоръжени сили и отбранителна индустрия.