Трус като турския става веднъж на 1000 години

Трус като турския става веднъж на 1000 години

Земетресение с мощта на това в Кахраманмараш, Южна Турция, се случва веднъж на хиляда години, заяви японски учен пред турската държавна телевизия ТРТ Хабер, предаде „Дарик“.

Проф. Тода Шинджи от университета в японския град Тохоку определи трусовете в Турция като пример за едно от най-мощните земетресения, които сe случват на сушата. По думите му освободената от тях енергия е 15 пъти по-силна от катастрофалното земетресение в Кобе, Япония, през 1995 г.

Ученият обясни, че епицентърът на турските трусове е бил много близо до земната повърхност, което е и причината за огромните разрушения.

„Това е земетресение, което се случва веднъж на хиляда години. В земната кора е настъпило голямо раздвижване“, каза той. По думите му подобно разместване на земната кора се наблюдава изключително рядко, а енергията, генерирана от земетресението в Турция, е била 15 пъти по-голяма от тази на земетресенията в Кобе и Кумамото, Япония.

Земетресението в Кобе през 1995 г., беше с магнитуд 7,2, а това в Кумамото през 2016 г. беше с магнитуд 7,0.

„Последното земетресение в Турция беше дори по-силно и по-лошо от земетресенията в Съчуан, Аляска, Нова Зеландия и Тибет в Китай. Освен това три от тях са в селски райони и са с малко жертви. Тези в Турция, от друга страна, са станали директно в селищата. Последното подобно земетресение в Турция е било в Ерзинджан през 1939 г.“, каза той, разяснявайки мащаба на катастрофата, пред която е изправена Турция.

По думите на японския професор последвалите вторични трусове са по-силни от нормалното. Големите земетресения се случват по дълги разломни линии. Линията на разлома, по която са разположени сградите, е дълга 200 километра и разломът, причинен от напрежението тук, е довел до разпространение на разрушенията на толкова голяма площ, обясни още проф. Тода.

HATAY, TURKIYE – FEBRUARY 06: A view of demolished building after 7.7 magnitude earthquake hits Hatay, Turkiye on February 06, 2023. Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) of Turkiye said the 7.7 magnitude quake struck at 4.17 a.m. (0117GMT) and was centered in the Pazarcik district in Turkiyeâs southern province of Kahramanmaras. Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis provinces are heavily affected by the quake. (Photo by Ercin Erturk/Anadolu Age

Ученият напомни, че няколко месеца след т.нар. Измитско земетресение, голямото земетресение в окръг Коджаели, Северозападна Турция, през 1999 г., е станал и друг земен трус в окръг Дюздже в същия район.

„Естествено не можем да предполагаме кога и къде ще стане едно земетресение. Но не бива да пренебрегваме възможността от нов земен трус в същия район (Кахраманмараш)“, предупреди проф. Тода.