Трети ден протести в подкрепа на Морфов /СНИМКИ/

Трети ден протести в подкрепа на Морфов /СНИМКИ/

Оставка на директора на Народния театър „Иван Вазов“ – Васил Василев. Това поискаха десетки протестиращи, които в четвъртък се събраха пред министерството на културата, а оттам стигнаха и до сградата на театъра.

За трети пореден ден протестиращите изразиха подкрепата си за режисьора Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен във вторник за уронване на престижа на директора. Часове след новината хора се събраха на спонтанен протест пред театъра, а в сряда вечерта се проведе и втора демонстрация в защита на Морфов.

От октомври насам режисьорът протестира срещу назначаването на бившата пиарка на ДПС Велислава Кръстева на поста пиар на Народния театър. Във вторник самата Кръстева съобщи, че от 1 март вече няма да е част от екипа на театъра, но не е уволнена, а е приела предложението на директора да напусне.

„Сашо вътре, Василев вън“

В четвъртък събралите се изразиха недоволството си от решението на директора на театъра Васил Василев да реши конфликта по този начин. Сред събралите се бяха актьорите Руси Чанев, Валери Йорданов, Камен Донев, Елена Петрова, Албена Колева, Иван Бърнев, режисьорката Лилия Абаджиева, Иво Сиромахов, Тончо Токмакчиев, Къци Вапцаров.

Хората скандираха „Мафията вън“ и „Сашо вътре, Василев вън“ и поискаха Морфов да бъде върнат на работа. Актьорът Валери Йорданов събираше подписи в подкрепа на Морфов, а по идея на Камен Донев ще бъде започната и подписка с искане за оставката на директора Васил Василев, както и за промяна на процедурата за избор на негов наследник.

„Този нагъл тип трябва незабавно да бъде уволнен !Друго решение няма“, написа във Фейсбук бившият министър на културата Велислав Минеков. Той поиска оставката на Василев още д заемаше поста. Впоследствие Минеков се оказа единственият сменен министър в новото служебно правителство на Румен Радев.

Какво каза директорът на театъра

В същото време докато се провеждаше протестът, директорът на театъра Васил Василев проведе пресконференция, на която защити решението си.

„На фасадата пише Народен театър „Иван Вазов“, не Народен театър „Александър Морфов“, каза Василев и добави, че затова и няма как някои конкретни хора да бъдат привилегировани.

По думите му промените в екипа на театъра, които станаха ясни във вторник, представляват „най-тежкото решение в живота“ му и преди да пристъпи към него, той е опитал всякакви други варианти. Василев каза, че в продължение на 4 месеца се е опивал да подобрим взаимоотношенията в театъра.

В случая става въпрос за „проблеми между една личност и друга личност, не между мен и тях“, добави той.

На пресконференцията му присъстваха актьори от трупата на театъра, които го подкрепиха. Най-активен беше Георги Мамалев, който определи случващото се като „опит за преврат“.

„Ако някой иска да стане директор на Народния театър, отива на конкурс“, каза Мамалев. „Това според мен е опит за преврат“, добави той.

Конфликтът в Народния театър стана публичен, след като през октомври главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета на пиарката Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай!“. Като причина впоследствие той посочи възмущението си от факта, че Кръстева е придружила на последните парламентарни избори почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Кръстева е бивш пиар и народен представител от ДПС. Въпреки избухналия конфликт, миналия месец тя отново е взела участие в партийно събитие на ДПС във Велико Търново, където е изнесла доклад.

В последния месец противоречията в Народния театър се политизираха още повече, след като в интернет се появи част от видео, в което Александър Морфов разказва пред колеги защо е отстранил от постановката „Хъшове“ актьорът Евгени Будинов. Будинов е бивш депутат от ГЕРБ.

Последва остра реакция от страна на ГЕРБ, а самият режисьор отрече партийната принадлежност да е причина за отстраняването на Будинов и посочи като мотив моралните му качества. По думите му самият запис е изрязан и е изваден от контекст.

Снимки: Булфото