Трети ден не излизам! Тук хвърчат линейки, жегата ни смазва

Трети ден не излизам! Тук хвърчат линейки, жегата ни смазва

Изгарящата жега се превръща в ад! Трети ден не излизам от вкъщи, лежа и съм пуснала вентилатор в лицето. Тук хвърчат линейки, хора масово припадат по улиците. Може ли да си представите какво е над 40 градуса при това в не сух, континентален климат, а на остров, със 70, 80 процента влажност! 

Това разказа специално за ТВМЕДИА българката Валя Коларова, която от години живее в Лондон. Нетипичните жеги за Великобритания буквално измъчват хората, за които дори 29 градуса през лятото са много трудни за понасяне.

Адската жега, обзела Западна Европа, започна да се насочва на север, като във Великобритания беше счупен рекордът за най-топъл ден, съобщи и BBC. На Острова градусите минаха 42 във вторник, така там е било по-горещо от Ямайка, Малдивите и Барбадос. В някои английски градове асфалтът по улиците започна да се топи, а ЖП транспортът бе спрян. Върховният съд в Лондон е бил затворен за посетители заради жегата и повреда в климатика.

Във Франция бяха издадени предупреждения за екстремни горещини, докато в Северна Испания в понеделник бяха регистрирани 43°.

Смъртоносните горски пожари във Франция, Португалия, Испания и Гърция принудиха хиляди хора да се евакуират от домовете си.

Двама души загинали от огъня в северозападния испански регион Самора, а влаковете в района са били спрени поради пламъци близо до релсите. Възрастна двойка починала при опит да избяга от пожари в Португалия.

Няколко части на Франция отбелязаха най-горещите си дни, като западният град Нант регистрира 42°, съобщи националната метеорологична служба.

Горските пожари във Франция през последните дни принудиха повече от 30 000 души да избягат, като за тях бяха създадени временни убежища. Зоологическа градина в страната с 1000 животни също е била евакуирана.

Жиронд, популярен туристически регион в югозападната част, беше засегнат особено тежко от огъня, като пожарникари от цяла Франция се борят да овладеят два пожара, които унищожиха 19 300 хектара земя. Град Бордо беше покрит с дим във вторник, тъй като вятърът промени посоката си.

“Това е чудовище като октопод и расте, и расте. Заради температурата, заради вятъра, поради липсата на вода във въздуха… това е чудовище и е много трудно да се бориш с него”, разказаха огнеборци, цитирани от „24 часа“.