Транс плувкинята Томас номинирана за „Жена на годината“

Транс плувкинята Томас номинирана за „Жена на годината“

Университетът на Пенсилвания номинира транссексуалната плувкиня Лиа Томас за наградата „Жена на годината“ в NCAA за 2022г.

Това съобщиха от американския колежански спортен орган. (NCAA –

Национален съвет за учебен план и оценяване, бел. авт.)

Томас стана известна по-рано тази година, когато стана първият транссексуален шампион на NCAA в историята на Дивизия I, след като спечели състезанието на 500 ярда свободен стил за жени през март и се надяваше да се състезава за място на Олимпиадата, припомня „Ройтерс“ в свой материал.

Скоро след новината Томас стана център на бушуващ дебат – трябва ли биологично родени мъже, които в даден етап от живота си са се почувствали като дами, да се състезават редом до жени и да печелят медали.

Лиа Томас печели медали наред. Тя обаче е родена като биологичен мъж, което ражда дискусии редно ли е мъже да се състезават в женски първенства. Снимка: Peter Bick

Консервативно настроените в спортните среди са категорични, че подобни приумици граничат с лудост и тези практики не бива да се позволяват и толерират.

В САЩ обаче през последните години се наблюдава масово внедряване на ЛГБТИQ идеологията на национално и управленско ниво. Все по-често транссексуални заемат важни постове и обществено значими позиции в държавата.

Съсем наскоро Световната ръководна организация по плуване FINA обяви, че скоро ще органзиира гласуване за ограничаване на участието на транссексуални спортисти в елитни състезания за жени.