Това е закуската в столична болница…

Това е закуската в столична болница…

2 филии хляб, парче евтин мек колбас, извара или имитация на сирене (имитиращ продукт). Това получи като закуска в столична болница благодетелят Мартин Мартинов, създател на платформата „Подай ръка“.

Самият той от години храни бедните хора в София абсолютно безвъзмездно, има и ресторант – наясно е с качеството на храната и нейното приготвяне от първа ръка. 

Мартинов е отвратен и втрещен от яденето, което се раздава в общинските и държавните болници. Храна, която би трябвало да подкрепя организма при влошено здраве.

„За това ли плащаме здравни осигуровки?“, запита той. 

Бизнесменът отказа да посочи в коя точно болница се лекува, но ситуацията не изненада неговите приятели и познати в социалните мрежи.

От години общинските и държавните лечебници са на такъв хал, коментират с неохота близките му. Независимо дали са под шапката на общината или здравното министерство, родното здравеопазване има спешна нужда от „изкуствено дишане“ и съживяване.

Какво би трябвало да е менюто в болниците – може би няма конкретен отговор на този въпрос. Това на първо място би трябвало да е съобразено с конкретното здравословно състояние на пациентите. При някои се налага високо протеинна диета – яйца, месо и риба, млечни продукти – сирене (истинско!), кашквал и т.н, при други – изобилие от плодове и зеленчуци. При всички положения двете филии хляб нямат особено висока хранителна стойност. При някои пациенти бяла захар или въглехидрати са противопоказни, тъй като такива вещества „подхранват“ заболяването. 

Екипът на ТВМЕДИА пожелава на Мартин Мартинов от „Подай ръка“ бързо възстановяване. Храната, която раздава на бедни и бездомни е в пъти по-качествена и питателна от онова, което получава като подкрепителна закуска в столична болница…

 

Управителите на болници вдигат рамене и признават, че ситуацията е нелицеприятна, но менюто всъщност е най-малкият проблем на родните лечебни заведения. Отпусканите пари под формата на годишен бюджет не стигат до никъде, отделно проблемът с липсата на специалисти се разраства.

В следващите години се очертава истински дефицит на медински сестри и санитари. Специалистите с такива тапии масово заминават да работят в чужбина, където заплащането е в пъти по-високо от българското. Аналогична е ситуацията и с добрите лекари, които все по-често търсят реализация навън.

Редица доброволчески организации, НПО-та, фондации и асоциации работят за подобряване на условията в болниците. На места, особено в провинцията – ситуацията е плачевна. Освен разпадащата се база, мухъл, мизерни тоалетни, студени болнични стаи, падащи и лющещи се тавани, липса на елементарна апаратура, има болници, в които лекарите буквално молят пациентите да си купуват обезболяващи или температуропонижаващи.

Докога? Докога ще събираме капачки за кувьози. Докога с тези две филии?

По публикацията работи: Димана Дойчинова