Тирове блокираха жълтите павета

Тирове блокираха жълтите павета

Камиони и тирове блокираха бул. „Цар Освободител“ пред Народното събрание.
В района вече има засилено полицейското присъствие.
Превозвачите недоволстват от поредното отлагане на ремонтите по пътищата. Те паркираха пет ТИР-а пред главния вход на парламента.


Протестът е заради опасността от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

От няколко дни в управляващата коалиция има напрежение заради отказ на управляващите да разрешат на АПИ да предоговори договорите, така че моментът на прекратяване на действието им е да бъде обвързано със сключването на нов договор в резултат на откритите през настоящата 2022 г. процедури по Закона за обществените поръчки.

Министър Гроздан Караджов излезе навън и се срещна с протестиращите.
По думите му, парите за пътищата са заложник на избора за шеф на БНБ.

„Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме и една дупка на пътя“, каза Караджов.

Той намекна, че може би се очаква Любомир Каримански да оттегли кандидатурата си за гуверньор на БНБ, за да бъдат разрешените парите за ремонти.

Караджов посочи, че сумите, които се дължат на строителните фирми са огромни и трябва да се разплати поне 50% от сумата, за да имат сигурност и да започнат с ремонтните дейности.
„Договорите за 710 млн. лева са били надвишени до 1 млрд. и 100 млн. лева, аз съм заварил това и не нося вина“, каза той.
За ремонт са заложени над 200 участъка в цялата страна.

СНИМКИ: БУЛФОТО