Tesla има за цел да произведе 1,5 милиона автомобила през 2022 год.

Tesla има за цел да произведе 1,5 милиона автомобила през 2022 год.

Tesla има за цел да произведе 1,5 милиона автомобила през 2022 г. с помощта на своите Gigafactories в Шанхай, Берлин и Тексас. Заводът Fremont, първоначалната централа на Tesla в Калифорния, също ще допринесе за броя на производството – както винаги.

По време на встъпителните си бележки по време на разговора за печалбите за първото тримесечие на 2022г., финансовият директор на Tesla Закари Киркхорн отбеляза, че компанията все още вярва, че ще постигне 50% или повече темп на растеж до годината. Илон Мъск подкрепи оценките на Кирхорн.

„И така, както каза Зак, ние оставаме уверени в 50% ръст на производството на превозни средства през 2022 г. спрямо 21-ва. Мисля, че всъщност имаме разумен шанс за увеличение от 60% спрямо миналата година. Така че, да видим“, каза Мъск.

Tesla започна производство в Giga Texas  и Giga Berlin през първото тримесечие. Производителят на електромобили подчерта, че както фабриките в Остин, така и в Берлин все още тепърва започват своите рампи и това може да повлияе на брутните печалби на Tesla през второто тримесечие.

„Очевидно е, че увеличихме производството, както ще знаете, с Giga Berlin и Giga Texas през последните няколко месеца. И така, с две фантастични фабрики със страхотни екипи и те се развиват бързо.

„Сега, с новите фабрики, първоначалната рампа винаги изглежда малка, но расте експоненциално. Така че имам много високо доверие в екипите на двете фабрики. И очакваме да ги увеличим първоначално бавно, но както казах, нараствайки експоненциално, като до края на тази година ще достигнат голям обем“, отбеляза Мъск във встъпителните си бележки.

Главният изпълнителен директор на Tesla сподели също, че обикновено са необходими 9 до 12 месеца, за да се достигне висококачествено обемно производство в нова фабрика от началото на производството. Така че приносът на Берлин и Тексас към производствените числа на Tesla вероятно ще бъде по-очевиден към Q3 или Q4.

Gigafactory Shanghai допринесе значително за броя на производството на Tesla, откакто започна да произвежда превозни средства през 2019 г. Базираната в Китай фабрика беше затворена в края на последното тримесечие поради избухване на COVID. Въпреки това Киркхорн каза, че Giga Shanghai отново работи на ограничено ниво. Tesla China работи усилено, за да се върне бързо към пълното производство.

„Е, загубихме много важни дни от производството. И тъй като има предизвикателства пред доставчиците нагоре по веригата, при които много доставчици също са загубили много дни на производство. Но Giga Shanghai се завръща с отмъщение“, сподели Мъск.

Той прогнозира, че Giga Shanghai вероятно ще произведе същия брой превозни средства през второто тримесечие, както през първото тримесечие на 2022 г. Той обаче добави, че производствените числа на Tesla China също могат да бъдат малко по-ниски или по-високи от Q1, в зависимост от всякакви непредвидени предизвикателства. Мъск вярва, че Tesla China ще се справи през второто тримесечие. Той има още по-голяма надежда за Q3 и Q4 – с изключение на всякакви други проблеми, които могат да изскочат.

„Но тогава Q3 и Q4 ще бъдат значително по-високи. Така че изглежда вероятно, че тази година ще можем да произведем над 1,5 милиона автомобила – това е най-доброто ми предположение“, каза той.