Бащата на „Розовата пантера“ почина на 101 години

Бащата на „Розовата пантера“ почина на 101 години

Носителят на „Оскар“, продуцирал холивудски класики като „Уестсайдска история“ и „Розовата пантера“, почина на 101-годишна възраст от естествена смърт, съобщи Американската филмова академия, цитирана от АФП.

Мириш, чиято кариера продължава шест десетилетия и който е и бивш президент на Академията за филмово изкуство и наука, е починал в петък в Лос Анджелис, се казва в изявление на организацията.

Академията е „дълбоко натъжена да чуе за кончината на Уолтър“, казаха главният изпълнителен директор Бил Крамър и президентът Джанет Янг в изявлението, като обявиха, че той е бил „истински визионер“.

„Той имаше силно влияние върху филмовата общност и Академията… Неговата страст към киното и Академията никога не отслабна и той остана наш скъп приятел и съветник“, добавиха те.
Мириш, който е роден в Ню Йорк на 8 ноември 1921 г., е награждаван от Академията три пъти: с „Оскар“ за най-добър филм, с Мемориалната награда на Ървинг Талбърг за „постоянно високо качество на филмовата продукция“ и с Хуманитарната награда „Жан Хершолт“.
Академията го нарича „един от най-плодотворните продуценти в историята на Холивуд“.
Компанията „Мириш“, създадена през 1957 г. заедно с братята му Харолд и Марвин, продуцира вечни класики, сред които „Някои го предпочитат горещо“ (1959), „Великолепната седморка“ (1960), „Уестсайдска история“ (1961), „Голямото бягство“ (1963), „Розовата пантера“ (1963) и „Аферата Томас Краун“ (1968).