Създателят на Изкуствен интелект напусна Google

Създателят на Изкуствен интелект напусна Google

Джефри Хинтън, смятан за кръстник на изкуствения интелект, напусна работа, предупреждавайки за нарастващите опасности, свързани с развитието на тази технологична област, съобщиха „Ню Йорк Таймс“ и BBC, цитирани от „Дарик“.

75-годишният специалист се оттегли от Googlе, като заяви, че сега съжалява за работата си в сферата на изкуствения интелект.
Пред „Би Би Си“ Хинтън бе категоричен, че някои от опасностите, свързани с чатботовете с изкуствен интелект, са „доста страшни“.

„В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да кажа. Но мисля, че скоро биха могли да станат.“
Д-р Хинтън също така призна, че възрастта му е повлияла на решението му да напусне технологичния гигант, като заяви: „Аз съм на 75 години, така че е време да се пенсионирам.“

Пионерските изследвания на д-р Хинтън в областта на невронните мрежи и задълбоченото изучаване проправиха пътя на настоящите системи за изкуствен интелект като ChatGPT.

В изкуствения интелект невронните мрежи са системи, които са подобни на човешкия мозък по начина, по който учат и обработват информация. Те дават възможност на ИИ да се учи от опита си, както би го направил човек. Това се нарича задълбочено изучаване.

Британско-канадският когнитивен психолог и компютърен учен заяви, че чатботът скоро може да надмине нивото на информация, което притежава човешкият мозък.

„Точно сега виждаме, че неща като GPT-4 ни засенчват по количеството общи знания, които имат, и то с много голяма разлика. По отношение на разсъжденията той не е толкова добър, но вече може да прави прости разсъждения“, допълва ученият.

„И като се има предвид скоростта на напредъка, очакваме нещата да се подобрят доста бързо. Така че трябва да се тревожим за това.“


Хинтън говори за „лоши субекти“, които ще се опитат да използват изкуствения интелект за „лоши неща“.

„Това е просто най-лошият сценарий, нещо като кошмарен сценарий“, уточни той.

„Можете да си представите, например, че някой субект с лоши намерения като руския президент Владимир Путин реши да даде на роботите възможност да създават свои собствени подцели.“

Ученият предупреждава, че това в крайна сметка може да „създаде подцели като „Трябва да получа повече власт“.

„Стигнах до заключението, че видът интелект, който развиваме, е много различен от този, който имаме“, добавя Хинтън.

„Ние сме биологични системи, а те са цифрови системи. И голямата разлика е, че при цифровите системи имате много копия на един и същ набор от величини, на един и същ модел на света.“, заяви той.

„И всички тези копия могат да се учат поотделно, но споделят знанията си незабавно. Така че е все едно да имате 10 000 души и когато един човек научи нещо, всички автоматично да го знаят. И ето как тези чатботове могат да знаят много повече от всеки един човек.“, посочи ученият.

Мат Клифърд, председател на британската Агенция за съвременни изследвания и изобретения, който говори в лично качество, заяви, че думите на Хинтън „подчертават скоростта, с която се увеличават възможностите на изкуствения интелект“.

„Тази технология има огромни перспективи, но е от съществено значение светът да инвестира сериозно и спешно в безопасността и контрола на ИИ“, каза той.

Д-р Хинтън подчертава, че не иска да критикува Google и че технологичният гигант е бил „много отговорен“.

„Всъщност искам да кажа някои добри неща за Google. И те ще са по-достоверни, ако не работя за Google“.

В свое изявление главният учен на Google Джеф Дийн заяви, че в момента компанията работи по въпроса за „отговорния подход към изкуствения интелект“, като допълни, че „Непрекъснато се учим, за да разберем възникващите рискове, като същевременно правим смели иновации“.