Съдът върна делото за бития студент Марчев

Съдът върна делото за бития студент Марчев

Решение на прокуратурата, което частично прекратява досъдебното производство, свързано с побоя на студента Евгени Марчев по време на антиправителствените протести през юли 2020 г., бе отменено от Софийски районен съд. На практика това означава, че държавното обвинение отново трябва да работи по казуса и да намери кои са униформените служители на МВР, които помляха от бой младежа.

ТВМЕДИА припомня, че по време на протест на 10 юли 2020 г, Марчев е удрян от четирима полицаи, но разследването така и не доказа и кои са били те, затова и делото бе частично прекратявано.

Четирима полицаи бяха обвинени, че са удряли студента и са му нанесли лека телесна повреда – сътресение на мозъка и контузии. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж.

Според адвоката на младежа Полина Велчева, боят е един и същ и няма нужда делото срещу четиримата да бъде прекратено, защото те няма как да получат нови обвинения за същото.

От постановлението на прокуратурата се разбира още, че в боя зад колоните на Министерски съвет са участвали 16 полицаи, а пострадалите са 8. Марчев е бит от четирима, които за прокуратурата са само „униформен служител“, означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служители не е установена, няма дори инициали кои биха могли да са те.

Пребитият на протеста Марчев е 23-годишен студент по право в Хага. Преди това момчето е било ученик в Американския колеж в София. Майка му е хирург.

По сведения на неговите родители той е държан 6 часа в районното преди да бъде изпратен за лечение в „Пирогов“. Битият е с комоцио и множество наранявания по гръдния кош, вероятно от ритниците. Той е губил съзнание на три пъти в районното, разказва баща му.

След инцидента таткото допълни пред журналисти, че това, което се е случило с неговия син, влиза в пълен разрез с твърденията на на ГЕРБ (тогава управляваща партия) и МВР, че полицията не е допуснала насилие. В изявлението си тогавашният премиер Бойко Борисов призова да не се допуска насилие, но съчувства единствено на ранените полицаи.