Светът се сбогува с Пеле

Светът се сбогува с Пеле

Днес в Сао Пауло, Бразилия, ще се състои поклонението пред легендата на световния футбол Пеле. Считаният от мнозина за най-велик футболист в историята на играта почина на 82-годишна възраст на 29-ти декември.

В ранните часове на новата седмица тялото на Пеле бе пренесено от болница „Алберт Айнщайн“, където той издъхна, до стадиона на Сантос – клубът, в който бразилецът прекарва голяма част от кариерата си.

Ковчегът ще бъде поставен в центъра на терена на стадион „Вила Белмиро“ и ще остане там през следващите 24 часа, за да могат всички фенове на Краля на футбола да се сбогуват с него. В 10 сутринта местно време във вторник ковчегът ще бъде пренесен за погребение в тесен семеен кръг, което ще се състои във вертикалния гробищен парк „Некрополе Екуменика“. Пеле лично е закупил парцел в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9, съобщава местното издание О Глобо.

„Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството“, разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с Пеле. „Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на Сантос, защото той изведе името на клуба по целия свят“, допълва Диас.

Едсон Арантес до Насименто – Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях – през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963.

В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на „Джайънтс Стейдиъм“.