Страстната седмица започва със сняг и дъжд, слънце чак за Великден

Страстната седмица започва със сняг и дъжд, слънце чак за Великден

Страстната седмица започва с прохладно време и валежи от дъжд и сняг, заради преминаващ средиземноморски циклон и нахлуващ от север студен въздух, съобщават метеоролозите от Sinoptik.

Велики понеделник по нищо няма да се различава от Цветница. Преди обяд обяд ще има по-значителни валежи от дъжд в Югоизточна България и сняг – най-вече в масивите на Стара планина и Родопите.

В ранните следобедни часове ще има краткотрайни разкъсвания на облачността, а по-късно през деня, както и през вечерта отново ще превали в някои области на Западна България.

Студен вятър ще духа с по-силни пориви в районите на изток и по планините. Дневните температури ще останат сравнително ниски – от 6 до 11 градуса, в планините от 0 до минус 5 спрямо надморската височина.

Времето ще остане студено до средата на седмицата, с разкъсвания на облачността, но и с условия за валежи от дъжд и сняг. От сряда нататък термометрите ще се върнат към пролетните стойности.

В четвъртък за кратко ще спре да вали, а облачността ще се разкъса. В дните около Великден ще бъде топло с променлива облачност и превалявания от дъжд, а Западна България ще има и гръмотевична активност.

В дните след големите празници до края на месеца времето ще остане променливо, но не и студено. Валежите ще са със следобеден характер – краткотрайни, с гръмотевици. Без валежи и с повече слънце ще е периодът 28-30 април.

Ако текущите прогнози се запазят, в последния ден на месеца ще има нахлуване на по-студен въздух от североизток, с което температурите леко ще се понижат.

 

Снимка: БУЛФОТО