Станислав Балабанов от ИТН: 48 часа в Украйна минаха като години

Станислав Балабанов от ИТН: 48 часа в Украйна минаха като години

Ракета се е взривила на 200 метра от българската делегация при посещението ѝ в Киев. Това съобщи депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов в „Тази събота“ по bTV.

„Трябваше да идем на място, за да се уверим с очите си как изглежда една страна от Европа по време на война в XXI век. Имахме възможност с делегацията и с министър-председателя в рамките на два дни да посетим тези места и да се уверим какво означава, аз ще го нарека, притихналия ад в Украйна. Гледките са ужасяващи и всичко това се случва само на 300 км от България. Европейци и християни, като нас, в момента плащат цената на войната с живота си“, заяви Балабанов.

„Това пътуване беше изключително тежко, но организирано и синхронизирано по перфектен начин. И тук съм благодарен на нашите представители на НСО, които бяха част от делегацията и които направих всичко възможно да се погрижат за нашата сигурност. Но тези 48 часа минаха като години, защото освен че посетихме някои от най-тежко пострадалите предградия на Киев и видяхме с очите си как целият живот е спрял. Тоест там са унищожавани не само жилищни сгради, убивани са не само мирни граждани, а е унищожена и цялата инфраструктура, търговски обекти, места от обществена значимост, въобще унищожен е светът на нормалния човек“, каза народният представител от формацията на Слави Трифонов.

„В Буча давахме изявленията си над един масов гроб, това беше потресаващо. Представете си квартал като в София, всеки един нормален квартал в София, който е напълно разрушен. Хората, които са оцелели от бомбардировките, са били насила събрани в една православна църква, в двора на тази православна църква, и всеки един мирен гражданин е бил екзекутиран пред очите на един свещеник, който само заради това, че беше облечен с робата си и е изпълнявал дълга си, е бил оставен жив. Тоест бил оставен жив с единствената цел да гледа и да помни загубени са човешки животи. Това са жени и деца, хора като мен, мои връстници, които не са имали избор, а и посегателствата срещу тях са определени от всички международни общности като геноцид“, каза още Балабанов.

„Украинският народ наистина има нужда от помощ и изобщо не говорим само за оръжия, а и за хуманитарна, медицинска и морална подкрепа“, завърши Балабанов.