СРП разследва депутат за заплахи срещу Радостин Василев

СРП разследва депутат за заплахи срещу Радостин Василев

Софийската районна прокуратура се е самосезирала по медийни публикации, в които се съдържат данни за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК спрямо Василев. Прокурор от СРП е образувал досъдебно производство за това, че на 25 май 2023 г. Радостин Василев е бил заплашван. На следващия ден депутатът е дал сведения, разследването продължава.

Миналия петък Василев обяви, че е получил заплахи за живота си. На 25 май шефът на ДАНС Пламен Тончев му се обадил, за да му каже, че ще му бъде осигурена охрана. От държавното обвинение уточняват, че разследването ще бъде изпратено на градската прокуратура, ако бъдат събрани доказателства, че авторът на заплахите е друг депутат или става дума за престъпление срещу републиката.

Преди месец главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Василев, след като прокуратурата събра доказателства, че той е притискал депутата от „Има такъв народ“, от която той също бе народен представител, да напусне парламента. Става дума за скандала от 47-то НС, в което Василев бе част от ИТН и след разцеплението на групата бе обвинен от колегите си, че е принуждавал Христинка Иванова да напусне поста си. Радостин Василев доброволно се отказа от депутатската си защита.

Депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Радостин Василев, който публикува записа от разширеното заседание на ръководството на ПП, обяви пред БНТ, че се страхува за живота си и че е под охрана на полицията от четвъртък.

От изтеклите записи става ясно, че „Продължаваме промяната“ си е поставила за цел пълна чистка на кадрите на ГЕРБ и на президента в цялата администрация, както и премахване на „руския актив, който е влязъл дълбоко“ в специалните служби. След обявяването им разговорите за съставяне на кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ бяха замразени. Номинираната за кандидат-премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви, че границата е премината и че не може да приеме „демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката“. Вчера другият претендент за ротационен министър-председател на ПП-ДБ Николай Денков съобщи, че е говорил с Мария Габриел и че са се разбрали да подновят диалога. Днес след обед президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ, които имат 7 дни да го изпълнят или да върнат на държавния глава празна папка.

Радостин Василев декларира, че не се чувства предател. И допусна, че е възможно хора от обкръжението му да са предупредили лидерите на „Продължаваме промяната“ за това, че има намерение да публикува записа.

„Винаги трябва човек да се оглежда в редиците си постоянно. Оказва се, че е закодирано да има при нас предателство. В никакъв случай аз се нямам за предател, напротив – имам се за човек, който единствен има смелост да прави това, което обществото има право да знае“, изтъкна той.

Василев отрече да е публикувал записа след консултации с президента. Отрече и да е искал креслото на министър на спорта.

„Никой не е казал, че записът е таен, за да ми разрешава някой да го запиша. Имайте предвид, че можеше този запис да изтече и тайно, нали така? Но аз застанах с лицето си, за да го покажа и да кажа, че аз съм го направил и че аз не мога да подкрепям такава уйдурма, каквато се случва в момента и такъм тип разговори, които са срамни и пошли“, заяви Радостин Василев.

Той изтъкна, че съгласуването на имената на директори на службите с чужди посолства е в противовес с националната сигурност и е заплаха за националната сигурност.