Спасиха пациент с разкъсана аорта

Спасиха пациент с разкъсана аорта

Лекари за пореден път спасиха живота на пациент с разкъсана аорта. В този случай 72-годишен мъж, който няколко дни се е оплаквал от болки в гърба, е насочен след скенер от лекарите в Силистра към варненската университетска болница за спасяване на живота му. Това съобщиха от УМБАЛ „Св. Марина“.

Той веднага е приет в Интензивното кардиологично отделение във варненската университетска болница „Св. Марина“. Незабавно е сформиран мултидисциплинарен екип, който след проведени множество диагностични изследвания, установява дисекация на торакалната аорта – животозастрашаващо състояние, при което разкъсването на слоевете на аортата и силният вътрешен кръвоизлив трябва да се овладеят възможно най-бързо, за да се спаси пациентът.

Лекарите вземат решение за неотложно ендоваскуларно лечение, при което чрез достъп през бедрената артерия се стига до разкъсаното място на аортата и се имплантира по безкръвен начин протеза.

Според специалистите нейната функция е да затвори разкъсаното място, да върне кръвотока и да нормализира кръвообращението. В екипа, извършил миниинвазивната процедура, са участвали интервенционални рентгенолози от Центъра по интервенционална рентгенология доц. д-р Георги Тодоров, доц. д-р Чавдар Бъчваров и д-р Михаел Нанев от Клиниката по образна диагностика, кардиохирурзите проф. д-р Пламен Панайотов и д-р Милен Славов, съдовият хирург д-р Емил Йорданов, както и реанимационен екип.

„Техниката на ендоваскуларно протезиране при пациенти с аневризма или аортна дисекация е предпочитаният метод за лечение, когато това е възможно“, обясни доц. д-р Георги Тодоров и подчерта, че този вид лечение при планови или спешни пациенти се прилага успешно повече от 10 години в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна.

Доц. д-р Чавдар Бъчваров допълни, че успешното решаване на тези случаи е в резултат на утвърдената екипна работа.

От болницата съобщиха, че 72-годишният пациент от Силистра се възстановява и скоро ще бъде изписан.