Спад в доверието на всички политици, ГЕРБ първа политическа сила

Спад в доверието на всички политици, ГЕРБ първа политическа сила
Снимки: БУЛФОТО

“Продължаваме промяната” възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава първа политическа сила.

“Има такъв народ” и формацията около Стефан Янев търпят ерозия.

Песимистични очаквания за икономическото положение в страната за следващата година.

Това са част от изводите от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено в периода 5-12 юли сред 1005 пълнолетни българи.

Кабинетът на Кирил Петков завършва мандата си с 22% положителни оценки

за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не регистрираме динамика в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните – 77%.

Снимка: БУЛФОТО

Оценката за работата на президента също бележи спад,

като през май 50% са дали положителна оценка, през юни 45%, а през юли са вече 43%. 41% пък са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите. “Продължаваме промяната” успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Петков и Василев. За сравнение през месец май подкрепата им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възстановяване “Продължаваме промяната” не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов запазва резултата си от последните месеци.

През юли 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ

Статично изглежда положението при ДПС (10,7%), БСП (9,8%), “Възраждане” (9,6%) и “Демократична България” (6,9%). Ерозия в подкрепата регистрираме при новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция от 7,6% сред решилите да гласуват през май.

Големият губещ от последните събития, изглежда, е “Има такъв народ”, който е с 3,8% подкрепа сред гласуващите, а това застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори.

“Изправи се, България” и ВМРО остават с подкрепа съответно от 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. 45% очакват влошаване, а само 15% подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а само 17% – че ще се подобри.

Подобни високи стойности и на двата индикатора сме отчитали преди около две години – в началото на COVID пандемията.