Служебният кабинет изхвърли Румен Спецов от НАП

Служебният кабинет изхвърли Румен Спецов от НАП

Директорът на НАП Румен Спецов е освободен от поста си с решение на Министерски съвет, а мотивът е „неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите“.

На негово място е назначен Борис Михайлов – ръководител на ДФ „Земеделие“ по време на служебните кабинети на Стефан Янев.

Според пресслужбата на правителството – има разминаване между данните на НАП относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

„До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики“, се твърди в информацията от служебния кабиент.

Според правителствената пресслужба НАП не е отчела и „допълнителен риск, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета“ – не е посочено за коя компания става дума, но се казва, че към 31 юли тя е с просрочени задължения „в особено големи размери“ и проблемите с плащанията на ДДС от нейна страна представляват риск за изпълнението на приходите.

Новият директор на данъчната агенция Борис Михайлов е бивш ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, „собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото“.

Бил е и адвокат по данъчно и наказателно право. Управлявал е фонд „Земеделие“ до март 2022 г., когато беше сменен от Николай Каварджиклиев.