Скарлатина и варицела мъчат наред

Скарлатина и варицела мъчат наред

В момента се наблюдава поток от болни деца, има от всичко по много – има и грип, има и скарлатина, има варицела, има и малко ковид, заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, цитирана от БНТ.

Според нея това се дължи на начина на живот по време на пандемията – изолацията и затягането на мерките.

„Скарлатината е заболяване, което е типично за есенно-зимния сезон, но се изтегли към пролетта. Най-често боледуват деца между 2 и 10-годишна възраст, това е въздушно-капкова инфекция. За скарлатината няма ваксина и можеш да се разболееш отново, могат да се увредят други органи и системи, лекува се с антибиотик“, допълни д-р Гергана Николова.

Тя поясни, че всяко едно инфекциозно заболяване в началото протича с висока температура и болки в гърлото. При носителите на бактерията те нямат външна изява – пъпки за скарлатина, но имат болезнено гърло, кашлица, повръщане, много висока температура, която не се сваля, като те могат да разпространяват вируса месец-два. Това не уврежда здравето на детето, добави д-р Гергана Николова.

„Типично за скарлатината е висока температура, силна болка в гърлото, гърлото е огненочервено, повръщане, главоболие, болка в мускулите и понякога диария, лицето е червено, а кожата около носа и устата е бледа, което е много харектерен белег. Карантината е 10 дни“, каза още д-р Гергана Николова и призова хората да не предприемат самолечение.