Скъпият ток може да затвори училища и детски градини

Скъпият ток може да затвори училища и детски градини

Директори на училища и детски градини настояват за спешни целенасочени действия от държавата за излизане от затрудненото положение. Те искат спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции, като според тях увеличението на средствата за издръжка трябва да е с поне 40%.

„Предлагаме субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини“, казва Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му е  нужно целево увеличение на парите за общежитие в зависимост от броя на учениците в тях, но не по-малко от 50 000 лв. на общежитие допълнително. При детските градини освен за консумативи, трябват пари и за повишените цени на продуктите за храна – от съюза предлагат да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. на дете.

Директорите настояват и за прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния. „Държавата да приложи по-големи облекчения за сметките на училища и детски градини. Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и гориво, стават все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна“, предупреждават от Съюза на работодателите.