Синдромът Даун не спря Сашко да мечтае

Синдромът Даун не спря Сашко да мечтае

Слънчевото дете на Сандански Сашко Александров е един от перспективните спортисти на FAPA Bulgaria. Именно той ще представи България на Световното първенство по лека атлетика в Аржентина.

Сашко е със Синдром на Даун, но това не му пречи да бъде и спортист! Необходимата сума за неговото заминаване заедно с треньорката му Зоя Любомирова се събра, благодарение на всички огромни сърца, които се включиха в каузата , както и с подкрепата на Община Сандански и кмета г-н Атанас Стоянов. Фондация С Любов към ТЕБ / With Love to You, също се включи финансово в сбъдването на една човешка мечта…

Александър мечтае да спечели златен медал. Въпреки че има проблеми, момчето тренира лека атлетика и се представя отлично. Преди няколко месеца се явява на квалификации и успява да се класира за световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в аржентинската столица Буенос Айрес. В началото той нямаше необходимите средства, за да отпътува за Южна Америка, където да се бори за златния медал. Затова в негова подкрепа започнаха редица благотворителни кампании.

Момчето вече има участия с националния отбор за атлети с ментални увреждания в големи форуми, организирани от международни организации. Представял се е отлично на летни европейски игри в Чехия и Полша.

„Силно се надявам да постигне още успехи, защото тренира усилено. Александър тренира всеки ден, дори събота и неделя. Наистина има добри шансове на световното първенство. Част от подготовката е на бягаща пътека, крос тренажор и стълбички. Отделно ходим на стадиона, където има друг тип тренировки. И така задължително по един час. Много съм щастлива с него, защото е амбициозен и полага много усилия, за да победи“, заяви треньорката на момчето Зоя Тодорова.

„Вярваме, че слънчевото момче на Сандански заслужава да получи шанс да представи себе си, общината, а и страната ни на световното първенство в Аржентина! А всички ние, обединени, можем да помогнем мечтата му да се превърне в реалност!“, заявиха от местната община, която съвместно с местни клубове и сдружения стартира благотворителна кампания в помощ на атлета.

Двата спортни клуба по художествена гимнастика „Гранд“ и „Вихрен“ с подкрепата на община Сандански организираха благотворителна кампания „Да изпратим Сашко на световното в Аржентина!“.

Всички прекрасни малки и големи гимнастички подкрепиха инициативата и показаха не само своя талант, грация и красота, а и доброто си сърце и любовта към спорта!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA