Сигнал за бомба и в УНСС, заплахите идвали от Русия

Сигнал за бомба и в УНСС, заплахите идвали от Русия

Сигнал за бомба е получен и в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от ВУЗ-а.

С решение на полицията се налага незабавна евакуция. Университетът ще бъде затворен до края на деня, посочиха от МВР. Отменят се всички учебни занятия и планирани събития.

ТВМЕДИА припомня, че вълната от бомбени заплахи в учебните заведения из страната продължава.

Водещата версия е, че става въпрос за хибридна атака, свързана с Русия. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод бомбените сигнали, които заливат учебните заведения в страната. 

„Оказва се, че това се случва и в още европейски страни. Източниците са едни и същи, както и подходите“, уточни Демерджиев. 

„Източниците на атака и подходите са едни и същи. Уведомени са партньорските служби в САЩ и Великобритания, те трябва да установят от къде идват тези неща“, каза вътрешният министър.

„Предупрежденията идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Google е отговорност на американските служби и те трябва да кажат откъде идват заплахите. Ние няма как да го установим на територията на България Серията кибер заплахи не е дело на ученици. Обикновено, когато ученик подава сигнал за бомба – не го прави за десетки школа из страната, а само за конкретното училище“, уточни Демерджиев.

Силовият министър каза още, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите. 

По думите му има протокол за действие, който е от 2000 година.

„Днес ще бъде свикана работна група, която да прегледа този протокол. Новият протокол трябва да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация“, каза министърът. 

Заплахите за поставени бомби в столичните училища продължават. Експерти на ГДБОП се опитват да разберат откъде идват сигналите, кой е авторът и откъде са изпратени, но засега безрезултатно.

„Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете“.

Това гласи координираната хакерска атака, чрез която до десетки училища в Бургас и София бе разпратен сигнал за бомба. Той е бил адресиран до управата на школата, а директорите незабавно издадоха заповед учениците да бъдат изведени на двора. Минути по-късно всеки класен ръководител съобщи на родителите, че трябва да приберат децата си възможо най-скоро.

Unаbomber, чието име е Теодор Джон Качински, е американски терорист, анархист, математик, който извършва поредица от атентати с писма-бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23 души, показва проверка на вестник „24 часа“. 

Разследващи са категорични, че става дума за хакерска атака. Имейлите били пратени от руски адрес. 

Във всички сгради са извършени претърсваня от СДОТО – Специализирана дирекция „Оперативни технически операции“.

Не са открити взривни вещества и съмнителни материали.

Децата могат да се върнат на училище най-рано утре в 11:00 ч., тъй като по закон трябва да минат най-малко 24 часа от подаването на сигнала. Всеки директор обаче има правото да прецени по собствено усмотрение дали да възобнови утре учебните занятия.