Ще отведа „Бебегейт“ до Страсбург

Ще отведа „Бебегейт“ до Страсбург
До Страсбург ще стигне случаят на Севда Михайлова, чието бебе беше разменено в началото на месец септември миналата година в общинската АГ болница „Шейново“. В това увери адвокатът й Тодор Мангъров, който другата седмица ще внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за неимуществени вреди, както за нея, така и за по-голямата й дъщеря и за майка й. От болница „Шейново“ бяха категорични, че очакват да се произнесе съдът по отношение на обезщетенията на двете майки. Същото становище оповестиха и от Столичния общински съвет, който е принципал на акушеро-гинекологичната болница. 

 

Тази история започва в средата на месец септември миналата година, когато директорът на столичната АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев обяви:
„На едната майка сме дали едно бебенце с различен номер, на другата майка сме дали друго бебенце с различен номер“.
 
Той разбира за случая в началото на месец декември, миналата година: 
„Абсурд е да има умисъл. За мен това е някакъв низ от някакви случайни обстоятелства, които разбира се не ни оневиняват“. 
От д-р Донка Узунова, която тогава е ръководител на неонатологията в АГ болница „Шейново“, а по-късно е отстранена от ръководната позиция заради случая с разменените бебета, Севда Михайлова разбира, че бебето, с което е изписана, не е нейно. Притеснена младата майка търси контакт с адвокат. Отзовава се адвокат Тодор Мангъров: 
„Тя беше изключително притеснена. Беше убедена, че е жертва на измама. Беше сигурна, че искат да й вземат детето. Изплашена беше“.
Едната майка Севда Михайлова
 
Според него проблемът е бил в това, че болницата е отказала да води преговори за споразумение:
„Ние сега вече ще внесем иска в съда, а това ще забави решаването на спора с поне 2 години. Това е доста неприятен факт, но нямаме друг избор. Аз бях съгласен на сума между 150 и 200 хил. лв. да се споразумеем. Сега обаче със сигурност спорът ще бъде отнесен до Страсбург. Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми. Още не съм го внесъл, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица. Все още го готвим“.