Ще има избори, въпреки бомбените заплахи

Ще има избори, въпреки бомбените заплахи

„Няма да се стигне до хаос и затваряне на секции“, увери вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Мога да препоръчам децата да извършват занятията. От утре ще приемем процедура МВР и службите поемат ангажимента на преценяват реалната опасност и да няма затваряне на училищата и възпрепятстване на учебния процес, посочи още той и призова хората да останат спокойни и да отидат до урните в неделя“, допълни шефът на МВР.

„Първо помещенията ще бъдат проверени и след това затворени, ще се запечатат всички помещения, които нямат отношение към изборния процес, и след това ще се сложи денонощна охрана. При това няма как да има реална бомбена заплаха“, коментира още Демерджиев.

Той подчерта, ако има реална опасност, първите, които ще реагират, са органите на МВР. Досега инициативата е била на директорите. „На места директорите оставиха децата да учат, което според мен е реалният подход. МВР се отзова на всички сигнали. Половината директори затвориха училищата, а другата половина – не. Затова трябва някой по-обективно да налага правилата и това в случая е на МВР“, коментира още той.

„Това не е работа само на нашите служби, участват и американските служби, защото тези атаки стават през Google. Дори ако се установи източникът, могат да се появят още десетки такива. Важен е принципът. Това са хибридни атаки, целят да се привлече внимание, привлича все повече и повече желаещи да получат своята минута слава“, посочи Демерджиев и отново призова гражданите за спокойствие.

По думите му протоколите за действия при такива извънредни действия не трябва да са формални, а ефективни. Затова ще се направи единен протокол, за да се освободят директорите и от минималната отговорност, които имат, посочи още той.

По случая със задържаните ученици за бомбени заплахи, той заяви, че „това се получава заради публичното внимание, тъй като им на децата им става интересно“.

Той коментира и случаят със задържания българин в Белгия за предполагаемо участие в терористична група. „Задържаният българин в Белгия, още 2016 година е напуснал България и оттогавала не е пребивавал в България, затова няма връзка с неговата евентуална криминална дейност в Белгия“, посочи служебният министър.