Шишков: Магистралите ни са като модерни дънки – с кръпки и дупки

Шишков: Магистралите ни са като модерни дънки – с кръпки и дупки

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков съобщи, че ще се опита да осигури скенер от чужбина, който да сканира трасето на Северната скоростна тангента и да установи състоянието на пътя, без да се копае, каза в студиото на бТВ.

Няма да е разумно да разкопаем всички магистрали, ще се опитаме да осигурим по-модерна техника, добави той.

Северната тангента беше четвъртата магистрала, която проверихме. След проверки се оказа, че и лотове на магистрала „Тракия“ са в лошо състояние Имаше проблеми с качеството и количеството на асфалтовата настилка. При проверка на магистрала „Хемус“ в частта от София до Яна се оказа, че тя също е в лошо състояние. Направихме проверка на магистрала Марица в един от участъците, където движението е затворено, защото пътят е пропаднал. Беше установено, че асфалтовата настилка от двете взети проби е съответно 24 и 25 сантиметра при стандарт 30 сантиметра. Има проблем и със земната основа. Според мен пропадането е в резултат не само на некачествено строителство, но и на пестене на материали, заяви арх. Шишков.

След това стигнахме до Северната тангента, която също е в лошо състояние. Резултатите от пробите там предизвикаха емоционални коментари, посочи регионалният министър, като обяви, че в отговор на запитване от МРРБ от АПИ са съобщили, че на 8,5 километра от магистрала „Хемус“ има 235 кръпки, а за 5 км от Северната тангента има 63 кръпки.

Тези магистрали приличат на едни скъпи дънки, модерни, с много кръпки и с малко дупки, коментира арх. Иван Шишков.

Той бе категоричен, че пробите от магистралите не се вземат с цел атака на политически опоненти. Ние не искаме да имаме опоненти, казваме факти, те са такива каквито са, подчерта министърът.

Тези пътища трябва да се ремонтират, трябва да се направят задания и да ги ремонтираме не по начина, по който това е правено преди това. Трябва да гледаме напред, добави той.

В отговор на въпрос арх. Шишков каза, че отговорност за строителството носят освен строителният надзор, и строителят, и проектантът. Строителният процес е ясно регламентиран. Има достатъчно участници в строителството, които трябва да гарантират качеството на това строителство, отбеляза той.

Регионалният министър отбеляза, че Северната тангента е строена от консорциум от фирми, като има и подизпълнители, като предположи, че в строителството е участвала и фирмата на арестувания и освободен под гаранция на следващия ден бизнесмен Велико Желев. Неговият адвокат реагира на проверката. Логично е да се предположи, че неговата фирма има участие, заяви арх. Иван Шишков.

Логично е главният прокурор да прояви интерес към строителните аномалии. В момента, в който получим всички материали, те ще бъдат предоставени както на органите на МВР, така и на прокуратурата. Тези материали ще съдържат данни както за резултатите от пробите, така и за участниците в строителството, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Ние всички ще платим ремонта на тези магистрали. На седмата-осмата година ще платим за основни ремонти, а не за текущи, както е логично. Основният проблем през този период е липсата на контрол от страна на възложителя, каза още арх. Шишков.