Севда ридае за размененото в „Шейново“ бебе /ВИДЕО/

Севда ридае за размененото в „Шейново“ бебе /ВИДЕО/

Севда – една от двете родилки на разменените в „Шейново“ новородени, ридае и страда, че съвсем скоро ще трябва да се раздели с детето, което вече няколко месеца отглежда като свое.

Две независими ДНК експертизи показаха с категоричност, че децата нямат биологични съответствия с жените, с които са изписани от родилното като техни майки.

Най-вероятно бебетата са разменени погрешка, заради което директорът на „Шейново“ д-р Велев днес обяви, че има готовност да подаде оставката си, ако бъдат констатирани протоколни нарушения.

Предстои скоро децата да бъдат повторно разменени и върнати при истинските си майки.

Междувременно Севда Михайлова се свъхактивна в социалните платформи, показа проверка на ТВМЕДИА. От съображения обаче няма да разкрием псевдонима, с който тя се подвизава в Мрежата, тъй като искаме да запазим самоличността на бебето неприкосновена.

Севда ежедневно качва както снимки, така и видеа с момиченцето, което гледа в дома си като своя дъщеря от 4 месеца насам. На едно от последните видеа е записала и тъжна песен, в която се пее: „Колкото е сигурно, че има край животът, толкова е сигурно, че аз без теб не мога“.

Видеото е съпроводено с плачещи емотиконки и разбити от мъка сърца. Всички публикувани видеоматериали са с публична видимост – тоест всеки, който иска – може да ги види, без ограничения на аудиторията.

Проверка на ТВМЕДИА показа, че Михайлова вече има една по-голяма дъщеря на 13 години. Пред разследващите е заявила, че нито за момент не се е усъмнила, че има нещо нередно след изписването на пеленачето.

Под сурдика се коментира, че чисто визуално разликите са очевидни – Севда е мургава, с черна коса, а бебенцето с руса косичка, синеоко и с розова кожа. Първородната дъщеря на Михайлова е смугла и прилича поразително на майка си.

В много от клипчетата младата родителка пее както на ромски език, така и на турски. Не крие произхода си.

След назначена проверка в дома на жената педиатрите и от прокуратурата са констатирали, че бебето е гледано добре – в чист дом, добре нахранено, в отлично здраве и най-вече спокойно.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО?

Преди 4 месеца от „Шейново“ се изписват въпросните бебета. До този момент никой не се притеснява, че има нещо нередно. Докато едната майка не започва да се вглежда в новороденото си дете. Чуди се защо то е чернокосо и по-мургаво, при положение, че тя и нейният съпруг са с по-светли коси и по-бяла кожа. Започнала панически да търси номерата на гривните, които запазила за спомен от сантименти. Останала шокирана, когато видяла, че те имат различни номера.

„Обади се в болницата едната майка. Беше възпитана и спокойна, по никакъв начин не е агресирала към персонала. Сподели ми своите притеснения, каза ми, че има разлика в номерцата на гривните, които слагаме на майката и бебето. Веднага съобщих за сигнала на шефа болницата. Отидохме при другата майка, която издирихме в системата по втория номер на гривничката. Севда реагира много емоционално, каза, че грешка е невъзможна и това е нейното бебе. Беше в шок, което е нормално“, разказа д-р Донка Узунова, шеф на Отделението по неонатология в „Шейново“.

РЕАКЦИИТЕ 

Първоначално Севда заяви, че с категоричност това е нейното бебе и не желае никаква размяна, нито да се подлага на ДНК тест. Впоследствие родилката е убедена да го стори – дали от психолози или разследващи – на този етап не е ясно. След като е склонила доброволно да даде кръв резултатът заковава опасненията на първата майка – че е станала грешка и това не са техните деца.

По-рано днес стана ясно, че проверката на „Медицински надзор” в болница „Шейново” по казуса с разменените бебета е приключила. Открити са нарушения и най-вероятно ще бъде наказана акушерката, която е изписала децата. Тя не е видяла разликата в номерата, тоест не е сверила гривната на бебето с гривната на майката. До този момент не става ясно какво ще бъде нарушението на медицинското лице, допуснало грешката. Колегите медици се молят да не се стига до уволнение на персонал, защото и без това той е на изчезване. За никого не е тайна, че възнагражденията в сектора не са съблазнителни, а умората, натрупвана с години, нощните дежурства и отговорностите са огромни.

ПРОВЕРКАТА

„Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, констатирано при проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) във Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение – Шейново” ЕАД във връзка с разменените бебета в лечебното заведение“. Това съобщи на брифинг изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов.

„Това е нещо, за което трябва да сигнализираме своевременно, защото контролните механизми и вътрешният контрол във всяко едно лечебно заведение са изключително важни“, посочи Коларов.

Проверката на Надзора е осъществена в периода 21 декември 2022 г. и 4 януари 2023 г. Изготвен е констативен протокол, в който са отразени пропуски и неточности, както и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, заради които ще бъдат образувани актове за административни нарушения.

@127.0.0.1

Майката Севда ридае за размененото в "Шейново" бебе

♬ original sound – tvmedia.BG