СЕМ глобява bTV, деца си играели на „Ергенът“ в училище

СЕМ глобява bTV, деца си играели на „Ергенът“ в училище
Шефката на СЕМ Соня Момчилова ще настоява за глоба на продукцията. Снимка: БУЛФОТО

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще санкционира bTV заради любовното риалити „Ергенът“.
Това стана ясно на днешното заседание на регулатора, в което за първи път участваха и новите членове – бившата репортерка на bTV Габриела Наплатанова, журналистката Пролет Велкова и д-р Симона Велева, експерт по конситуционално, дигитално и медийно право. 

По време на дебата бяха изложени конкретни нарушения, които ще мотивират глобата към продукцията. Според председателя на СЕМ Соня Момчилова детски психолози ѝ споделят, че в училищата децата вече си играят на… „Ергенът“.

Отделът за мониторинг е наблюдавал предаването, за което са получени и 44 писма с оплаквания от читатели, като те не са били шаблонни, а автентични. „Грозно“, „пошло“, „прилича на Харем“, „това не е моралът на българската девойка“, „не трябва да бъде допускано до екран“, „изпълнено е с обиди“, „участничките консумират алкохол“, „на 13 май една участничка нарекла друга “българска злобарка“, се жалват зрители до съвета.

Мониторингът е установил и нарушения – в първите четири епизода не е имало съобщения за продуктово позициониране; на 19 февруари, в първия епизод, участничките пристигали с лимузина Мерцедес; споменаване на марка спиртна напитка и нейното консумиране, което е нарушение в закона за здравето.

Габриела Наплатанова опита да защити телевизията, в която премина цялата ѝ кариера на военен репортер. Снимка: БУЛФОТО

„Да не забравяме, че телевизията има функция да забавлява, а в конкуренти телевизии е имало и по-тежки случаи“, каза Наплатанова, опитвайки се да защити бившите си работодатели от bTV, преди президентът Румен Радев да я назначи в СЕМ от квотата си, пише Offnews и припомня, че държавният глава е дългогодишен приятел на съпруга ѝ.

Другият нов член на регулатора, Пролет Велкова каза, че е съгласна с почти всички оценки по отношение на формата, „намирам го пошъл, сексистки, мачистки“.

Преседателят на СЕМ Соня Момчилова заяви, че предвид малкия брой сигнали мислела да не взима отношение по проблема, но: „След последния епизод, смятам, че е демагогия и абдикация от нашата функция, като родители, да не реагираме“.

Тя посочи, че ще иска максималната санкция по член 17а. Това е член от Закона за радиото и телевизията, който гласи:

„Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата“.

„Не само родителите, но и телевизията създава модели“, обоснова се Момчилова. Тя е на мнение, че „Ергенът“ е лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личност и „демонстрира  естетически напудрено епикурейство и хедонизъм“.

Форматът утвърждава норма за поведение и нанася поражения на детската психика, категорична е шефката на СЕМ.

Момчилова добави, че детски психолог ѝ споделил как деца си играят на “Ергенът” в училище.

Тя нарече предаването “интелектуален холокост” и се възмути, че на „Разпети петък“ е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки.