Сърбия ще остане на пътя към ЕС въпреки нежеланието на населението, заяви Вучич

Сърбия ще остане на пътя към ЕС въпреки нежеланието на населението, заяви Вучич

Сърбия ще продължи по пътя си към членство в Европейския съюз, въпреки нежеланието на мнозинството от жителите на страната да се присъединят към ЕС, заяви сръбският президент Александър Вучич в специално обръщение към нацията в петък, предаде ТАСС.

„Ще продължим пътя си към ЕС, въпреки че той е непопулярен в Сърбия, а според последните проучвания на общественото мнение за първи път мнозинството от гражданите са против присъединяването към ЕС. Но нашата работа не е да се подчиняваме на общественото мнение, а да го чуваме. Сърбия ще бъде по-силна на европейския път“, заяви Вучич и добави, че търговският оборот между Сърбия и ЕС е над 60 процента, т.е. около 30 милиарда евро.

По-рано в интервю за германския вестник „Ханделсблат“ Вучич изрази загриженост, че ако утре се проведе референдум за членството на Сърбия в ЕС, 44 процента от гражданите биха гласували „против“, а само 35 процента биха гласували „за“. Според него причината за подобно отношение е, че сърбите чуват от ЕС само едно: страната трябва да признае Косово за независима държава. На много сърби им е писнало от това, защото виждат съвсем различен подход на западните сили в Украйна, така че имат усещането за двойни стандарти, обясни Вучич. Президентът изрази надежда, че германският канцлер Олаф Шолц ще подкрепи присъединяването на Сърбия към ЕС.

Сърбия се сблъсква с огромен натиск и лицемерие от страна на Запада по въпроса за Косово, каза още Вучич.

„Изправени сме пред най-силния натиск, както и пред лицемерието на части от света, особено на Запада, по въпроса за Косово. На практика няма диалог“, каза сръбският лидер.

По-рано в Берлин се състоя работна вечеря с участието на Вучич, специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, министър-председателя на Косово Албин Курти и германския канцлер Олаф Шолц. В резултат на тази среща Белград и Прищина се споразумяха да проведат разговори в Брюксел на 13 май, а Вучич заяви, че „само компромисно решение за Косово и Метохия може да гарантира мира на Балканите през следващите 100 години“. Сръбският президент заяви, че Белград разбира, че няма да може да промени позицията на Берлин по въпроса за Косово, но поиска „да се чуе сръбската позиция“.