Проучване: Само ГЕРБ и Бойко с растящ рейтинг

Проучване: Само ГЕРБ и Бойко с растящ рейтинг

Ако изборите бяха днес, „Има такъв народ“ и „Български възход“ биха останали извън парламента, а разликата между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ се увеличава до 6,8%.

Според резултатите доверието към политическите лидери спада. Изключение има само при Бойко Борисов, който възстановява доверието към него.

Това показват резултатите от проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и агенцията. То е проведено сред 1024 пълнолетни лица в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според данните ГЕРБ запазва първото място с  23.7%, а ПП остават втори с 16.9%. Трети са от ДПС с 12,3%, а БСП е на четвърто място с 9,9% от гласуващите. „Възраждане“ е 8.7%. Подкрепата за „Демократична България“ е 7.8%.

Според изследването под 4-процентната бариера за влизане в парламента остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 3.9% и „Български възход“ на Стефан Янев с 2.5%, както и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова – също с 2.5%.

Социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“ коментира, че не изключва вероятността и за 9-партиен парламент. По думите му може да се очакват изненади при „Продължаваме промяната“, но не в мащабите от изборите през ноември 2021 г.

Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% категорично няма да участват във вота. Живков обаче прогнозира, че активността ще е сходна с тази от ноември миналата година.

Според резултатите доверието към политическите лидери спада. Изключение има само при Бойко Борисов, който възстановява доверието към него.

Румен Радев продължава да е най-харесваният политик – той събира подкрепата на 47% от респондентите. Неодобрението за него е 31%. Бойко Борисов е подкрепян от 24%, неодобрението за него е 62%. Подкрепата за Кирил Петков е 19% срещу 66%. На четвърто място се нарежда Стефан Янев, следван от Мая Манолова, Асен Василев и Корнелия Нинова.

Доверието към служебния кабинет се движи успоредно с доверието към премиера Гълъб Донев. Все пак се намалява намаляване на подкрепата с 4% от август насам. Доверието преди месец бе 23%, а в момента резултатите показват одобрение от 19%.

Живков прогнозира, че редовен кабинет ще има поне за година.