С 60 бели рози почитат 60 години от рождението на Петя Дубарова

С 60 бели рози почитат 60 години от рождението на Петя Дубарова

С 60 бели рози, символ на чистотата, невинността и младостта Бургас ще отбележи 60 години от рождението на слънчевото момиче на българската поезия Петя Дубарова.
Днес, от 12:00 ч. е предвидено матине в нейна част. Тържеството носи името
„От Петя и за Петя” 

Полагането на розите ще е на паметника на Петя Дубарова в Морската градина. Веднага след това талантливи младежи ще прочетат свои авторски стихове и лирика от Петя в зала „Петя Дубарова” на културен център „Морско казино”.

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас. Тя започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците „Септемврийче” и „Народна младеж”, в списанията „Родна реч” и „Младеж”. Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков. Въпреки краткия си живот поетесата оставя след себе си около 200 стихотворения, 50-60 произведения в проза, десетки художествени преводи на песни на „Бийтълс“, „Би Джийс“, „Смоуки“ и „Пух“.

Учи в Английската гимназия в Бургас, което е нейна мечта. Независимо от ранната слава, която я определя като „най-младата сред големите творци на България“, Дубарова остава нежна, искрена и истинска.

След изненадващата ѝ и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради нескопосано комсомолско обвинение за саботаж. Обвинението е по повод повредена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. С трагичния си избор девойката споделя съдбата на редица български известни поети – Пеньо ПеневДимитър БояджиевПейо ЯворовАндрей ГермановВеселин АндреевРосен Босев и Христо Банковски.