Русия изстреля нова балистична ракета за тест

Русия изстреля нова балистична ракета за тест

Руската армия обяви днес първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ – ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като „нямащо аналог в света“, предаде Франс прес.

„Това наистина е уникално оръжие, което ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили, ще предпази Русия от външни заплахи и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни с разюздана и агресивна реторика, да се замислят два пъти“, каза Путин в обръщение, излъчено по телевизията.

Първият изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ бе извършен от космодрума Плесецк, в Архангелска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната.

То съобщи, че задачите на теста са били изпълнени в пълен обем. „Потвърдени са техническите характеристики на ракетата на всички етапи на полета. Учебните бойни блокове са поразили зададения район на полигона „Кура“ на полуостров Камчатка“, пише в изявлението.

След завършването на техническите изпитания „Сармат“ трябва да замени използваната досега междуконтинентална балистична ракета „Воевода“, отбелязва ТАСС.

Ракетата „Сармат“ е разработена в ракетния център „В. П. Макеев“(в рамките на Роскосмос) и произвеждана в завода „Красмаш“. Според експерти ракетата е способна да достави разделяща се бойна глава с маса до 10 тона във всяка точка на света както през Северния, така и през Южния полюс.