Румяна Коларова: БСП ще напусне коалицията рано или късно

Румяна Коларова: БСП ще напусне коалицията рано или късно

Рано или късно БСП ще напусне коалицията, но не мисля, че това ще стане сега. Реалната тенденция е, че винаги когато е във властта, губи, а когато е извън управлението, много рязко и веднага печели подкрепа. Това е печелившата стратегия на БСП, която е достатъчно добре организирана партия. Аз съм убедена, че ако приближат избори или въобще ако ситуацията стане нестабилна, левицата ще напусне коалицията преди правителството да падне, за да реализира и този плюс.

Това заяви политологът Румяна Коларова.

„Линията, която БСП следва в рамките на това правителство, е една своеобразно вътрешна опозиция. Те винаги много ясно и отчетливо разграничават своите приоритети, своите искания от тези на останалите партии членки на коалицията. И от тази гледна точка – разбира се, ще видим, в края на краищата всичкото това е въпрос на политическа стратегия, тактика, умения, лидерство и т.н., но логиката ми показва, че БСП е един от коалиционните партньори, които могат и според мен ще потърсят тактическо предимство от напускането на коалицията тогава, когато преценят, че за тях е изгодно. Но според мен в момента за тях не е изгодно“, добави Коларова пред „Фокус“.

„Сега виждаме опита на президента да се дистанцира от темата „Русия“, защото тя оттук нататък ще му носи само негативи, и иска да потъне в темата „Корупция“. Краят на това правителство ще настъпи в момента, в който имаме разкритие за корупционна сделка. Първата голяма корупционна сделка, в която управляващите бъдат уличени, ще сложи край на това управление“, коментира политологът.