Роналдо Феномена награди наш журналист

Роналдо Феномена награди наш журналист

Спортният журналист Р,умен Пайташев, който отразява световно първенство по футбол на живо за девети път в забележителната си кариера, получи награда лично от бразилската легенда Роналдо. Феномена награди родния журналист на специална церемония, организирана от Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) в катарската столица Доха.

Отличия на нея получиха всички журналисти, които са отразявали осем или повече издания на Мондиал на живо.

Горд съм, че присъствах днес на церемонията, на която Роналдо лично награди Румен Пайташев. Румбата е българинът с най-много световни първенства зад гърба си (9), а ФИФА и АИПС (Международната асоциация на спортните журналисти) наградиха всички с минимум 8 шампионата.

За Пайташев, който е жива легенда на професията у нас, това е девето световно първенство. Известният с енциклопедичните си познания за играта ветеран дебютира на Мондиал през 1990-а година в Италия.

След това той последователно присъства на САЩ 1994, Франция 1998, Южна Корея и Япония 2002, Германия 2006, Южна Африка 2010, Бразилия 2014 и Русия 2018.

Българинът бе поздравен лично и от Джани Мерло, който е президент на международната асоциация.

66-годишният Пайташев е първият българин, отразил от мястото на събитието Копа Америка, също както и Купата на конфедерациите. Присъствал е и на няколко издания на Купата на Африка, както и на олимпийския футболен турнир.

„Горд съм, че присъствах днес на церемонията, на която Роналдо лично награди Румен Пайташев. Румбата е българинът с най-много световни първенства зад гърба си (9), а ФИФА и АИПС (Международната асоциация на спортните журналисти) наградиха всички с минимум 8 шампионата.
Румен е бил един от кумирите ми като дете, а после видях с очите си как се превръща в еталон за всеотдайност не само към футбола, но и професията с огромните жертви, които е правил, прави и ще прави, за да я практикува по най-достойния начин“, написа неговият колега Васил Колев.