Разследват секси депутатка, рекордьорка по преференции

Разследват секси депутатка, рекордьорка по преференции

МВР е започнало разследване на съмненията за търговия с гласове в полза на рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ, съобщи „Сега“, позовавайки се на свои от източници във вътрешното министерство. На последните избори тя събра 10 155 лични преференции, с което подобри предишния си рекорд от малко над 7000 на вота през октомври 2022 г.

Преди това на два пъти Точева събираше над 6000 преференции в своя полза от април 2021 година сега. На последния вот 89% от подадените за ГЕРБ гласове във варненското село Тръстиково (близо до Аврен) са били за нея, съобщи „Дневник“. Сходна е ситуацията в провадийското село Житница.

„Сега“ съобщава, че полицията във Варна има данни за група, организирана за изборни престъпления, която действа от изборите през април 2021 г. Целта ѝ била да склонява избирателите да гласуват за ГЕРБ и Точева, пише изданието. Според данните човек с инициалите Д.С. лично дал на организатора на групата – Н.Т., пари, които да бъдат предлагани на избирателите.

Н.Т. ръководел отговорници за отделни общини, населени места и социални групи. Установени са и редица участници в групата.

Според източните на „Сега“ в МВР групата получавала пълно съдействие от кметовете на ГЕРБ в областта. По принцип Н.Т. бил разработван за наркотици, когато МВР стигнало до информацията и за купуване на гласове. При водените активни мероприятия е документирана и среща на Н.Т. с кандидат за депутат от ГЕРБ (различен от Точева) на 27 октомври 2021 г.

На 11 ноември 2021 г., три дни преди изборите за 47-мото НС, се пристъпило към задържане на лица, за които имало данни, че са съпричастни към групата. Самият Н.Т. се укрил, но в дома му и в ползвани от него помещения са открити множество агитационни материали за Точева.

Претърсен е и офисът на Д.С. в хотел във Варна. От там са иззети над 23 хил. долара и близо 12 хил. лв. Образувано е разследване за изборни престъпления. По това разследване още се работи, пише „Сега“.

През 2021 г. Н.Т. е привлечен като обвиняем по друго дело за изборна търговия, но в последствие разследването срещу него е прекратено.

Преди последния вот в МВР отново постъпила информация, че групата се е задействала за купуване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжнияг съд във Варна отказал. Въпреки това, по време на предизборната кампания било организирано наблюдение на хотела, където е офисът на Д.С. Мястото обаче е трудно за наблюдение, обяснява източникът на „Сега“.

На 24 март била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в полза на ГЕРБ и Точева. Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лв. и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Образувано е досъдебно производство, по което и към момента се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна.

На 30 март е получена оперативна информация и за лице от Девня. И в неговото жилище са намерени и иззети пари и агитационни материали за Точева, както и тефтер с имена и суми. Делото е пратено в съда, който трябва да одобри протоколите за претърсването, извършено в условията на неотложност. И това производство се наблюдава от районната прокуратура.

Разследва се и сигнал, че в деня на изборите Т.Р. от Аксаково предлага по 50 лв., за да се гласува за Точева. Разпитани са 7 свидетели.

Отделно във Варна се води и разследване за корпоративен вот в полза на ГЕРБ. По него са задържани четирима души, докато си разменят пощенски пликове в заведение в кв. „Чайка“. При обиските им и претърсването на автомобилите им са намерени 6000 лв. и агитационни материали за ГЕРБ.