Разковничето между ППДБ и ГЕРБ е Асен Василев министър

Разковничето между ППДБ и ГЕРБ е Асен Василев министър

Трябва да седнем заедно на масата и да видим какво е реалистично. Кабинетът не е самоцел, а да решава задачи. Кабинетът е условие и за да има работещ парламент. Това заяви пред бТВ акад. Николай Денков, номиниран за премиер с втория мандат от ПП-ДБ. Залогът е важен и се радвам, че ГЕРБ-СДС дадоха знак, че са готови да седнем на масата за преговори, посочи Денков.

Ясно трябва да се дадат гаранции, че няма да има чистки, които да не са свързани с ясна процедура и преглед, те трябва да са насочени към оптимизиране на администрацията, а не политически назначения. Трябва да започнем с принципите, да видим какво е притеснително за другата страна. Трябва да се спазва законът и нормативните актове, подчерта Денков.

Трябва да разговаряме дали експертен, дали политически кабинет

Едната версия на ГЕРБ беше да вкарат политически лица, другото експертен кабинет, трябва да се мисли в тази посока за експертен кабинет, не знам какво смятат за приемливо те. Накрая трябва да има кабинет, в който хората да си бъдат на мястото като експерти и да се носи политическа отговорност, неприемливо е да се появят експерти, за които никой не носи отговорност и да се окаже, че те се подчиняват на външни фактори. Този кабинет трябва да работи като екип или ще стане като орел, рак и щука да дърпа в различни посоки, има опасност и зад някои от министрите да има икономически интереси и да се окаже, че обслужва чужди интереси. Важно е затова да се разберем и около тези принципи и да видим как да сглобим такъв състав, при който и Габриел и аз да се чувстваме спокойно, отбеляза Денков.

Важно е да дефинираме дали говорим за експертен кабинет или вървим към някакъв по-балансиран политически кабинет, но трябва да минем през решение на нашите съвети, подчерта още Денков. Трябва да използваме следващите дни максимално бързо, коментира Денков. Сглобяване на кабинет от нулата пък изисква много повече време. Част от разговора ще бъде Асен Василев да бъде финансов министър, уточни още Денков.

Когато се оказа, че можем да направим правителство, в този момент се активизираха всички, и това изглежда като сериозен опит да бъде блокирана тази възможност, изявата на президента вчера много добре се вписва в цялата тази картина. Виждаме заседнали с години дела, сега виждаме да се възбуждат за първи път. Трябва да работят службите, ако някой е направил нарушение да си понесе последствията. Мен ме притеснява, че много е лесно да кажеш тук има проблем, който да попречи нещо да се реализира, видяхте как се активизираха Възраждане, ИТН, по посока да се блокира съставяне на правителство, заяви Николай Денков.

ПП-ДБ трябва да върнат мандата на президента изпълнен или неизпълнен в понеделник до 17 ч.