Разбиха мрежа за платена любов

Разбиха мрежа за платена любов

Разбиха мрежа за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в България. Жертвите са били транспортирани в Германия, където са били принуждавани да проституират. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е осъществена с подкрепата на Евроджъст и Европол, ГДБОП, ГДЖСОБТ и Регионална и Окръжна прокуратура Добрич в България, както и с германските служби са предприели действия срещу организирана престъпна група, извършваща трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени и ги транспортирали до Германия, където ги принуждавали да проституират.

В рамките на съвместната операция са извършени арести на 5 лица и 8 претърсвания.

Разследването започва през лятото на 2022 г., когато у нас постъпват жалби от пострадали от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Предварителната проверка е възложена на сектор „Трафик на хора“ в ГДБОП.

По линия на международното сътрудничество е осъществен контакт с германската полиция и прокуратура, образувано е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура -Добрич.

При предприетите незабавни оперативни действия на територията на Германия са установени две организирани престъпни групи от български граждани, враждуващи помежду си, в резултат на което са пострадали и няколко от техните жертви. В процеса на разследването са придобити данни за държане в принудително подчинение, нанасяне на телесни повреди от физически тормоз, склоняване към проституция и трафик на кокаин.

След проведени срещи в Европол и Евроджъст са съгласувани действията на двете държави с цел продължаване на разследването и разкриване на престъпната дейност на участниците в организираните престъпни групи. Постигнато е съгласие за изпращане на Европейска заповед за разследване.

В хода на съвместната операция, заедно с Европол и Евроджъст на територията на България, проведена на 4 май, е задържан един от заподозрените, извършени са пет претърсвания от служители на ГДБОП и ГДЖСОБТ. 

Паралелно на територията на Германия са задържани 4-ма участници в престъпната схема, извършени са три претърсвания, намерени и иззети са различни вещи и предмети – мобилни телефони, лаптопи, нелегални покер машини, хладно оръжие, пари в брой и множество златни накити. Идентифицирани са жертви на престъпната дейност и им е предложена закрила и помощ.